назад
03.11.22

Спільні консультування з партнерами – один з кроків задля захисту прав ВПО на Полтавщині

Полтавщина  є одним із гуманітарних хабів та місцем для прихистку сотні тисяч переселенців. Враховуючі правові потреби внутрішньопереміщених осіб регіону фахівці системи безоплатної правової допомоги області проводять активну роботу з партнерами щодо надання правової допомоги цим особам та проведення правопросвітницькох роботи серед них.  Так, днями у рамках підписаного меморандуму про співпрацю, фахівчиня  Кобеляцького бюро правової допомоги Анастасія Волошко та  юристи Всеукраїнського благодійного фонду «ГОРЄНІЄ» Ірина Висота і Вячеслав Кущинський забезпечили роботу консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб у місцях їх компактного розміщення на територіях Кобеляцької та Білицької громад Полтавської області.

Фахівчиня бюро акцентувала увагу на тому, що існує безоплатна первинна та вторинна правова допомога.

«Безоплатна первинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: надання правової інформації;  надання консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);  надання консультацій, роз’яснень та підготовка проектів договорів користування земельними ділянками (оренда, суборенда, земельний сервітут, емфітевзис, суперфіцій) для сільського населення – власників земельних ділянок;  надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації» – повідомила Анастасія Волошко.

За її словами безоплатна вторинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг: захист;  здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;  складення документів процесуального характеру.

Також, Анастасія Волошко наголосила на тому, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну вторинну правову допомогу мають  і внутрішньо переміщені особи.

Фахівчиня Кобеляцького бюро правової допомоги Анастасія Волошко поінформувала внутрішньо переміщених осіб, що безоплатна правова допомога – правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Юристи Всеукраїнського благодійного фонду «ГОРЄНІЄ» поінформували внутрішньо переміщених осіб про основні напрямки діяльності благодійного фонду та шляхи безкоштовного доступу внутрішньо переміщених осіб до вирішення будь-яких юридичних питань.

Ірина Висота і Вячеслав Кущинський зосередили увагу на вирішенні питань, які виникають щодо: порядку компенсації за зруйноване, пошкоджене чи знищене внаслідок бойових дій майно; порядку оплати житлово-комунальних послуг у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності власника житла; порядку відновлення втрачених документів тощо.

По завершенню зустрічі, внутрішньо переміщені особи мали змогу проконсультуватися з юристами та вирішити проблемні питання, а також отримали контактні дані для індивідуальних юридичних консультацій.