назад

Співмешканець позивача втратив право користування житлом

1452683565 photos overall 0080 zhitlo-1024x520До Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся інвалід І групи, який проживає у одному з червоноградських гуртожитків. Чоловік розповів, що за цією ж адресою був зареєстрований співмешканець, який тривалий час у кімнаті не проживав. Відтак, виник борг з оплати за житлово – комунальні послуги, який згідно з договором про реструктуризацію заборгованості вони повинні виплачувати спільно. Однак, борг, за словами чоловіка, сплачував лише він.

Сума обов’язкових щомісячних виплат – 460 грн., які для чоловіка з обмеженими можливостями, єдиним доходом якого є пенсія, була занадто високою. При цьому перерахунок заборгованості можливий за умови зміни кількості зареєстрованих на житловій площі. Позаяк добровільно виписуватися з гуртожитку співмешканець відмовлявся, чоловік звернувся по безоплатну правову допомогу.

Призначена для надання безоплатної правової допомоги (доручення від 3 березня 2016 року № 016/6) адвокат Оксана Мартинюк, що діє за контрактом з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, подала до Червоноградського міського суду позовну заяву про визнання відповідача таким, що втратив право користування житлом в гуртожитку. Червоноградський міський суд Львівської області в силу вимог ст.71 Житлового кодексу України позов задоволив.

У результаті, зміна у складі зареєстрованих в житловому приміщенні осіб дозволяє провести перерахунок реструктуризованої заборгованості, сума щомісячних обов’язкових виплат буде зменшена.