назад

Заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції на Херсонщині

Каланчак 217 жовтня 2016 року заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов відвідав Херсонщину. Робоча поїздка виявилася досить плідною, адже Сергій Ігоревич побував у Скадовську, Каланчаку, Новій Каховці, де  ознайомився з роботою бюро правової допомоги та провів прийом громадян. У Херсоні представник Мін´юсту поспілкувався зі студентами юридичного факультету ХДУ, презентував пілотний проект «Шлюб за добу» та відвідав Херсонський місцевий з надання БВПД та Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області.

Супроводжували заступника Міністра начальник відділу внутрішнього аудиту Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Охріменко, директор Регіонального центру Марина Єлисєєва, начальник ГТУЮ в Херсонській області Костянтин Хутковський та начальниквідділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіональногоцентру Максим Магда.

Каланчак 3

Прийом громадян у Скадовську та Каланчаку

Сергій Петухов почав свій одноденний візит на Херсонщину зі  Скадовського та Каланчацького бюро правової допомоги Голопристанського місцевого центру з надання БВПД. Там заступник очільника Мін’юсту особисто ознайомився  з роботою бюро, прийняв громадян, які звернулися за безоплатною правовою допомогою. Усі відвідувачі отримали обґрунтовані відповіді на поставлені запитання зі спадкового та земельного права.

Каланчак 2a

Варто зазначити, що в Україні діє близько 550 точок доступу до безоплатної правової допомоги, куди звернулося вже понад 200 тисяч українців. Відкриття в таких невеличких містах як Скадовськ та смт Каланчак бюро правової допомоги забезпечило розширення доступу до системи безоплатної правової допомоги жителям усіх куточків країни.

По завершенню прийому громадян Сергій Петухов зустрівся з головою Каланчацької РДА Ганною Загорулько, головою райради Ігорем Замма, прокурором Каланчацького відділення прокуратури Павлом Стринжа, начальником відділення РАЦС Вікторією Король та начальником районного відділення державної виконавчої служби ГТУЮ у Херсонській області Ліаною Шкіндер.

Каланчак 4

Заступник очільника Мін´юсту уважно вислухав керівників державних установ району та їх питання, що постають під час роботи, а також закликав останніх орієнтувати громадян на можливість отримання ними безоплатної правової допомоги.

Каланчак 1

Довідка. Бюро правової допомоги – соціальний проект, який дає можливість уперше в історії України реально виконати обов’язок держави із захисту прав людини незалежно від матеріального стану. Крім того, клієнти матимуть змогу через подібні установи отримати юридичну консультацію та доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції, а також доступ до адвокатських послуг – якщо це буде необхідно та у випадку належності до визначених законом категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

 

Семінар для працівників бюро правової допомоги у Новій Каховці

У приміщенні Новокаховського бюро правової допомоги для працівників Каховського і Бериславського місцевих центрів та бюро правової допомоги Сергій Петухов провів семінар, у якому також взяли участь перший заступник міського голови м. Нова Каховка Леонід Чурсинов, викладачі та студенти юридичного факультету, адвокати, представники громадськості. Присутні у невимушеній обстановці розглянули питання розвитку системи у 2017 році, зміни в чинному законодавстві щодо вдосконалення надання безоплатної правової допомоги.

Н.К. 4

Під час спілкування зі студентами Новокаховського Гуманітарного інституту Відкритого Міжнародного університету розвитку людини «Україна» – майбутніми юристами, викладачами, нотаріусами, журналістами – Сергій Ігорович висловив свої думки щодо розвитку нової структури – бюро правової допомоги, адвокатської монополії та ряду інших актуальних питань.

Н.К. 3

Отже зустріч із представником Мін´юсту виявилася дуже корисною для студентів-юристів, які закінчують навчання та мають намір у подальшому залучитися до системи БПД.

У Новій Каховці заступник Міністра зустрівся з місцевими ЗМІ, окремо зупинившись на важливості ролі новостворених бюро правової допомоги в житті громади. 

Н.К. 5 Н.К. 2

Н.К. 1

 

Зустріч зі студентами Херсонського державного університету

У Херсоні Сергій Петухов завітав до Херсонського державного університету, де провів зустріч з професорсько-викладацьким складом та студентами юридичного факультету. На заході були присутні ректор ХДУ Василь Стратонов, начальник Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтин Хутковський, начальник відділу внутрішнього аудиту Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Охріменко та директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

ХДУ

Заступник Міністра розповів присутнім про важливі досягнення у  сфері юстиції – розширення мережі безоплатної правової допомоги, реформування виконавчої служби, системи реєстрації нерухомого майна, бізнесу, громадських об’єднань тощо. Крім того, повідомив і про концептуальні реформи найвищого державного рівня – конституційні зміни судової системи, децентралізацію та об’єднання територіальних громад. 

ХДУ 1

Під кінець зустрічі студенти та викладачі мали змогу поставити  запитання. Присутніх цікавили різні проблеми – люстрація чиновників, попит на юридичну професію в державних органах та установах, якість надання адміністративних послуг, роль Міністерства юстиції у процесі європейської інтеграції України.

ХДУ 3

Зустріч пройшла в зручному форматі та невимушеній обстановці. Присутні, особливо студенти, отримали чимало корисної інформації, яка допоможе їм у навчанні та виборі подальшої професії.

ХДУ 2

 

Одружитися за добу можна тепер і на Херсонщині

Цього ж дня у Херсоні стартував пілотний проект Міністерства юстиції України «Шлюб за добу». У приміщенні Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша відбулася урочиста церемонія укладання шлюбу за новою процедурою.

Драм театр 1

Спочатку в планах Міністерства юстиції було відкрити екстрені пункти одруження в прифронтових регіонах – Донецькій й Луганській областях, які будуть призначені для  переселенців та  військовослужбовців АТО. Сьогодні такі пункти з’явилися і в Херсонській області, де жителі анексованого півострова зможуть одружитися протягом дня  за українськими законами.

Драм театр 2

Нагадаємо, за чинним законодавством шлюб реєструється після спливу одного місця від дня подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. У разі вагітності нареченої, народжування нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням  наречених.

«Вперше на території Херсонської області ви маєте можливість укласти шлюб за новими правилами, не чекаючи тридцяти днів для того, щоб створити свою сім’ю», – зазначив  Сергій Петухов. За його словами, запуск цього довгоочікуваного проекту саме у Херсоні є дуже важливим, оскільки створює  комфортні  умови для реєстрації шлюбу жителям Криму, які не будуть більше по кілька разів перетинати кордон, щоб укласти шлюб.

«Цей проект служить для того, щоб українці безперешкодно одружувалися, народжували дітей і робили нашу країну сильнішою. Для мене велика честь, що ви сьогодні стали першими парами на Херсонщині, які взяли участь у цьому проекті й створили сім’ї. Я бажаю Вам миру, щастя, великого кохання і багато діточок», – із задоволенням привітав щасливих молодят заступник Міністра юстиції, вручивши їм свідоцтва про шлюб і квіти.

Варто зазначити, що у перший день дії пілотного проекту шлюб взяли троє пар із різних регіонів нашої країни – міста Херсон, Автономної Республіки Крим та Донецької області. Молодята з Криму та Донецької області спеціально на кілька днів виїхали на підконтрольну Україні територію, щоб отримати документи про укладання шлюбу держави Україна. 

Драм театр 3 Драм театр 4

Довідка. Пілотний проект «Шлюб за добу» стартував наприкінці липня 2016 року на Донбасі. Поки що зареєструвати шлюб за добу можна в Маріуполі, Сєверодонецьку, Києві, Одесі, Львові та Херсоні. Проект з реєстрації шлюбу за добу – це крок назустріч людям, які або не мають часу, або повинні виїжджати на територію, контрольовану Україною для того, щоб зареєструвати шлюб. 

 

Знайомство з роботою Херсонського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги

Увечері заступник Міністра юстиції разом з начальником відділу внутрішнього аудиту Координаційного центру з надання правової допомоги Віталієм Охріменкомпобували в Херсонському місцевому центрі з надання безоплатної правової допомоги, де відбулася робоча зустріч із працівниками центру. На порозі Сергія Ігоревича та Віталія Олексійовича зустрічали директор Денис Милокостий зі своїм колективом. Під час зустрічі заступник Міністра юстиції відповів на запитання, прокоментував деякі нові положення, порадив працівникам залучати громадськість і всіляко поширювати серед населення інформацію про можливість отримання безоплатної правової допомоги. На жаль, через свій напружений графік, заступник очільника Мін´юсту поспілкуватися з відвідувачами місцевого центру не міг.   

МЦ 3 МЦ 2 МЦ 4

МЦ 

Ефективна співпраця на благо громади

Саме це відзначили високі київські гості, коли побували в Регіональному центрі БВПД у Херсонській області. Директор Марина Єлисєєва коротко розповіла про роботу колективу, а саме співпрацю з громадськістю, про проблеми, з якими стикається, поділилася планами на майбутнє, також показала конференц-зал, де проходять всілякі семінари, наради, тренінги для адвокатів, зустрічі з громадськістю, партнерами, громадянами. 

Під час спілкування Сергій Ігоревич та Віталій Олексійович звернули увагу на фотографії на стенді, котрі свідчать про плідну й кропітку роботу системи безоплатної правової допомоги в реіоні.

«Така співпраця йде тільки на благо нашій громаді, бо сприяє підвищенню рівня обізнаності громадян із діяльністю регіональних центрів з надання правової допомоги, адже наша команда намагається ефективно використовувати у своїй роботі і наочну літературу, і фото- та відеоматеріали», – резюмувала Марина Ігорівна. 

РЦ 1 РЦ 2