назад

Співпраця безоплатної правової допомоги з ОБСЄ на Прикарпатті

18 лютого 2018 року в приміщенні офісу Спеціальної моніторингової місії в УкраїніОрганізації з безпеки та співробітництва в Європі директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук та його заступник Володимир Ковальчук, директор Івано-Франківського міського центру з надання БВПД Віталій Стусяк зустрілися з міжнародними спостерігачами СММ ОБСЄ Джоржіо Зельковічем та Драганом Гаговічем.

2

На початку зустрічі своїми спостереженнями та поглядами поділилися спостерігачіСпеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Джоржіо Зельковіч та Драган Гаговіч за участі перекладача Терези Бороденчик. Вони ознайомили слухачів про історію, мету, функції та завдання міжнародної місії. А також наголосили, що ОБСЄ, яка об’єднує 57 держав-учасників з Північної Америки, Європи та Азії, це найбільша у світі регіональна організація, яка займається питаннями безпеки. Вона працює в ім’я стабільності, миру і демократії на території з населенням понад мільярд людей, налагоджує діалог з питань загальних цінностей і веде практичні роботу, спрямовану на те, щоб зробити наш світ кращим.

3

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук розказав міжнародним спостерігачам про діяльність Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД в області, повноваження бюро правової допомоги. Сьогодні система надання безоплатної правової допомоги в Україні – це мережа зі 119 центрів з надання БВПД та 432 бюро правової допомоги у всіх регіонах України.

Він зазначив, що безоплатна правова допомога надається визначеним категоріям осіб у цивільних та адміністративних справах. Це – малозабезпечені, учасники бойових дій та особи, прирівняні до них, інваліди, внутрішньо переміщені особи, діти сироти, особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання такої недієздатною та поновлення цивільної дієздатності. Також потерпілі й свідки у кримінальних провадженнях.

4

Директор Регіонального центру ознайомив присутніх із кількістю опрацьованих звернень за 2017 рік та результатами їх розгляду.

«Більшість клієнтів Центру – це малозабезпечені особи. Також часто за допомогою звертаються учасники бойових дій та особи прирівняні до них, люди з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи. Загалом за 2017 рік звернулися майже дві тисячі осіб», – акцентував він.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук зазначив, що центри активно співпрацюють з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Оксаною Устимчук та регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого в області Світланою Дем᾽янчук, проводять спільні заходи.

5

Директор Івано-Франківського міського центру з надання БВПД Віталій Стусяк разом з начальником відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марією Коляджин ознайомили міжнародних спостерігачів з категоріями людей, з якими співпрацює центр, розказали, з якими труднощами у роботі стикаються працівники служби та шляхи виходу з них.

6

У ході активної бесіди обговорювалися питання процедури прибуття адвоката, який співпрацює зі системою БВПД, співпраці з Головним управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області.

7

На завершення зустрічі директор Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Михайло Євчук ознайомив присутніх із загальнонаціональним проектом Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги «Я МАЮ ПРАВО» та змістом інформаційних буклетів, які й було надано учасникам зустрічі.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)