назад

Співпраця та конструктивний діалог між усіма учасниками кримінального судочинства заради неухильного дотримання прав людини

115 червня 2017 року в м. Одеса відбувся регіональний Форум Ради Європи «Нові перспективи та подальші кроки у співпраці між Україною та Радою Європи», організований Офісом Ради Європи в Україні у співпраці з Одеською обласною державною адміністрацією та присвячений реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Відкрив Форум глава офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

Питання ефективної співпраці України та Ради Європи під час заходу обговорювали представники органів влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та міжнародних інституцій.

2 3

Організатори заходу мали дві мети – по-перше, сприяти ефективному діалогу та взаємодії між органами виконавчої влади центрального та місцевого рівнів, судовою владою, громадянським суспільством та експертною спільнотою у процесі реалізації ключових реформ, та, по-друге, визначити спільні дії та заходи, що можуть бути реалізовані у межах діючих програм і проектів Ради Європи у південних регіонах України у поточному та наступних роках. 

4 5

У межах Форуму відбулося обговорення у 7 паралельних тематичних засіданнях, присвячених питанням реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, розвитку регіональної та місцевої демократії, кримінальної юстиції та доступу до правосуддя, протидії домашньому насильству та захисту прав дітей тощо.

7

Чи не найбільш актуальною для представників системи БПД стала тематична сесія «Ефективна співпраця зацікавлених осіб – запорука дотримання прав людини у кримінальному процесі». У ній взяли участь представники Національної поліції, прокуратури, суддів, адвокатури, правозахисних організацій, а також Координаційного центру та Регіональних центрів з надання БВПД у м. Києві, Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Херсонщину представляли зокрема директор і менеджер з якості Регіонального центру Марина Єлисєєва і Максим Магда, голова Ради адвокатів Херсонської області Інна Мокіна та адвокат Дмитро Болтушенко. Модератором заходу виступив заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок. Тематикою засідання стало забезпечення гарантій затриманих осіб, надання безоплатної правової допомоги та дотримання прав людини під час та після затримання як у кримінальних провадженнях, так і справах про адміністративні правопорушення, а також при залученні захисника для проведення окремої процесуальної дії.

8

Під час обговорення представники центрів безоплатної правової допомоги, адвокати та правозахисники акцентували увагу здебільшого на поширених порушеннях процесуального законодавства слідчими та прокурорами, особливо при застосуванні ст. 208 та 53 КПК України. Представники ж Національної поліції та прокуратури у свій час наголошували на тих проблемах, з якими доводиться ним стикатись, вказували на деякі прогалини у законодавстві і правозастосовній практиці.

9

Не дивлячись на неоднозначний погляд на деякі питання, учасники дискусії все ж дійшли згоди щодо важливості конструктивної співпраці правоохоронних, судових і правозахисних інституцій та адвокатського корпусу, а також неухильного дотримання прав людини та гарантій їхнього захисту. Запорукою цього має стати не конфронтація, а ефективна співпраця, конструктивний діалог та обмін досвідом. Усі погодились, що такі заходи мають проводитись систематично на обласному і місцевому рівнях.

10

Маємо зазначити, що Регіональний центр з надання БВПД у Херсонський області вже планує найближчим часом провести подібну зустріч у нашому місті. Будемо раді почути будь-які пропозиції щодо формату, тематики і складу учасників.

Переглянути список учасників та программу круглого столу.