назад

Співпраця задля запобігання порушенню прав біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту


    У четвер, 30 березня, в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області відбулася робоча зустріч директора РЦ Василя Попадинця з начальником відділу з питань шукачів захисту та соціальної адаптації ГУДМСУ в Закарпатській області Миколою Товтом та начальником відділу по роботі з іноземцями та адміністративного провадження штабу Чопського прикордонного загону підполковником Артемом Олійником.

    Мета зустрічі – обговорення шляхів співпраці щодо запобігання порушенню прав осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».
    Василь Попадинець зазначив, що у роботі трьох структур є коло питань, які можуть бути вирішені лише у співпраці. Зокрема, це стосується правової підтримки біженців, та осіб, які потребують тимчасового чи додаткового захисту. «Згідно нещодавно внесених змін до законодавства, Регіональний центр повинен забезпечувати  та оплачувати послуги перекладача, коли йдеться про захист прав біженців. Наразі це питання потребує особливої уваги і вирішення, зокрема надання перекладача з екзотичних та рідкісних в Україні мов. Тому саме в цьому напрямку слід консолідувати   зусилля  та виробити спільну тактику», – наголосив В.Попадинець.
    Микола Товт зазначив, що «в Державній Міграційній службі України  сформований реєстр дипломованих перекладачів з їхніми контактними даними, якими можуть скористатися і  центри з надання БВПД. На жаль, на Закарпатті немає професійних перекладачів із рідкісних іноземних мов, тому часом доводиться звертатися за послугами до  осіб – носіїв мови  із числа тих, хто отримав статус біженця або ж має посвідчення про отримання додатково захисту тощо,   та знають українську чи російську мову. Також  управлінням міграційної служби укладено   рамкову угоду із Закарпатською торгово-промисловою палатою про надання перекладачів».   

bizenci    На важливості вчасного прибуття адвоката та забезпеченні перекладачами під час адміністративного затримання наголосив і Артем Олійник, зазначивши, що навіть, якщо затримана особа відмовляється від адвоката, вона це може зробити лише в його присутності. Іван Голубка, заступник начальника відділу організації  надання  безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру зазначив, що «в 2016 році центром було видано 290  доручень за повідомленнями Чопського прикордонного загону про затримання, цьогоріч таких доручень уже видано 78».
    Про зміни у Законі «Про безоплатну правову допомогу», згідно яких біженцям та особам, які  потребують додаткового або тимчасового захисту, надається безоплатна вторинна правова допомога, поінформував начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів РЦ Павло Марамигін.
    Директор Регіонального центру висловив думку про доцільність виготовлення інформаційних матеріалів про надання безоплатної вторинної правової допомоги англійською та іншими іноземними мовами. Учасники зустрічі обмінялися думками щодо шляхів запобігання порушенням прав біженців та домовилися про співпрацю й  координування  дій.