назад

Строки позовної давності у трудових спорах

позовна давність     До Волочиського бюро правової допомоги, яке є відділом Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, звернувся громадянин, якого цікавило, чи може він зараз подати до суду позов про відшкодування не виплачених у 2003 році лікарняних.

     Детально про строки позовної давності, які визначені законодавством стосовно трудових спорів, розповідає Алла Байда, в.о. начальника Волочиського бюро правової допомоги.

     Відповідно до рішення Конституційного суду України у справі за конституційним зверненням громадянки Присяжнюк Людмили Михайлівни щодо офіційного тлумачення положень ч. 2 ст. 233 Кодексу законів про працю України, ст. 1, 12 Закону України “Про оплату праці”, під заробітною платою, що належить працівникові, або, за визначенням, використаним у ч.2 ст. 233 Кодексу, належною працівнику заробітною платою, необхідно розуміти усі виплати, на отримання яких працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до державних гарантій, встановлених законодавством для осіб, які перебувають у трудових правовідносинах з роботодавцем, незалежно від того, чи було здійснене нарахування таких виплат.

     Відповідно до ч. 7 ст. 43, ч. 1 ст. 55 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю працівник може захистити в суді. Конституційний Суд України в Рішенні від 24 грудня 2004 року № 22-рп/2004 зазначив, що забезпечення прав і свобод потребує законодавчого закріплення механізмів (процедур), які створюють реальні можливості для здійснення кожним громадянином прав і свобод (абзац четвертий підпункту 3.2 пункту 3 мотивувальної частини). У ст. 2 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 7 липня 2010 року № 2453-VI, статтях 1, 3, 15 Цивільного процесуального кодексу України передбачено порядок здійснення судочинства стосовно справедливого розв’язання, зокрема трудових спорів.

     Реалізація права на судовий захист невід’ємно пов’язана зі строками, в межах яких позивач може звернутися до суду за захистом свого порушеного права. Основним нормативним актом, що регулює строки звернення до суду про вирішення спорів у порядку цивільного судочинства, є Цивільний кодекс України, який установлює інститут позовної давності і містить положення щодо часових меж, упродовж яких особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого права або інтересу. Згідно з ст. 256 Цивільного кодексу України, позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. У свою чергу, відповідно до ст. 251 ЦК України, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Ст. 257 ЦКУ встановлює загальний строк позовної давності – три роки. Проте Кодекс законів про працю України встановлює спеціальну позовну давність для спорів в межах трудових відносин.

     Ст. 233 КЗпПУ визначає, що працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення — в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Для звернення власника або уповноваженого ним органу до суду в питаннях стягнення з працівника матеріальної шкоди, заподіяної підприємству, установі, організації, встановлюється строк в один рік з дня виявлення заподіяної працівником шкоди.

     Утім, законодавець не може передбачити усіх ситуацій, які можуть виникнути між роботодавцем та працівником. Тому у випадках, в яких не передбачено спеціальної позовної давності, застосовується загальний строк звернення до суду – три роки.

     Водночас слід наголосити, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

     Перебіг строку позовної давності починається з дня, коли особа дізналась або повинна була дізнатись про порушення її особистого права та інтересів. Якщо строки звернення до суду були пропущенні з поважних причин, суд має право їх поновити. Законодавство не передбачає переліку підстав, що дають право суду поновити строк звернення з позовом. Це питання вирішується у кожному окремому випадку з урахуванням усіх причин, які призвели до несвоєчасного звернення за захистом трудового права. Для поновлення строків позовної давності заінтересована особа має право звернутись до суду із відповідним клопотанням.

 *   *   *

Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги — м. Хмельницький, вул. Соборна, 75, 2 поверх, тел. (0382) 65-77-88

Волочиське бюро правової допомоги — м. Волочиськ, вул. Лисенка, 8а, тел. (03845) 4-02-80, 4-02-82

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103