назад

Суд визнав неправомірною відмову сільради надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою

Мазур Олег Леонідович     Адвокат Олег Мазур домігся у судовому порядку визнання нечинним рішення сільської ради про відмову надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою.

     У грудні минулого року до Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жінка, яка просила призначити їй адвоката для підготовки процесуальних документів та представництва її інтересів у суді. Суть справи полягала у оскарженні рішення сільської ради про відмову у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою для відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення орієнтовною площею 2 га з метою подальшої її безоплатної передачі у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту на території однієї із сільських рад Деражнянського району.

     Представляти інтереси жінки у суді доручили адвокату Олегові Мазуру (доручення № 149 від 29 грудня 2015 року). Правозахисник підготував адміністративний позов, у якому зазначив, що його клієнтці відмовили у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою з не передбачених законом підстав і навів низку переконливих аргументів. Так, ст. 118 Земельного кодексу України регламентує, що громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування. Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об’єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку. Нормами ст. 122 Земельного кодексу України визначено повноваження органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування, зокрема встановлено, що сільські ради передають земельні ділянки у власність або користування із земель комунальної власності для усіх потреб.

     Враховуючи зазначені норми Земельного кодексу, а також вимоги ст. 19 Конституції України, згідно з якими органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України, Деражнянський районний суд постановою від 22 березня 2016 року визнав, що сільською радою невмотивовано та неправомірно відмовлено у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою. Відповідне рішення сільської ради у цій частині визнано нечинним.

*   *   *

     Якщо ви або ваші знайомі зіткнулися зправовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД. 

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги  0-800-213103.