назад

Судовий збір: що потрібно знати громадянам

У межах проєкту Зарічного районного суду «Вас чекають в суді», до реалізації якого долучаються юристи системи БПД Сумщини, відбулася чергова зустріч з громадськістю. Говорили на актуальну тему: судовий збір. Спікери розповіли про порядок сплати, можливість відстрочення, а також порядок повернення судового збору.

Судовий збір — це законодавчо фіксована грошова сума, яку фізичні та юридичні особи сплачують у дохід держави за подання заяв, скарг до суду, за повторну видачу судами документів. Однак у житті трапляються випадки, коли особа, чиї права порушено, у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем, не має можливості сплатити судовий збір за подання позовної заяви до суду. Іноді буває і так, що судовий збір сплачено, але не правильно вказано розрахунковий рахунок. Тож під час заходу усебічно розглянули питання судового збору.

Юрист Регіонального центру Олексій Рибалка детально зупинився на понятті відстрочення та розстрочення сплати судового збору й назвав передбачені для цього умови, зокрема:

  • розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача;
  • позивачами є:

а) військовослужбовці

б) батьки, які мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім’ї

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена

3) предеметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров’ю.

Окрім цього, юрист навів цікаві факти щодо судового збору в інших країнах світу.