назад

OP5Довіра до закону, принципу верховенства права не може виникнути миттєво. Аби підвищити загальний рівень правової культури та правової свідомості фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, місцевих центрів та бюро, в рамках проекту «Я маю право», проводять правопросвітницькі лекції для учнів, студентів та трудових колективів. Про найцікавіші заходи, які відбулись цього тижня, читайте у нашому огляді.

19 березня начальник відділу організації надання БВПД Олег Врублевський спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини в Житомирській області Оленою Коваленко прочитали лекцію студентам Житомирського агротехнічного коледжу. Подібні заняття не лише підвищують правову свідомість у студентів, а й вчать їх користуватися своїми правами. Олег Врублевський роз’яснив основні моменти притягнення неповнолітніх до кримінальної та адміністративної відповідальності, порядок і найважливіші умови її уникнення. Також він розповів школярам, як на практиці застосовується кримінальне та адміністративне законодавство. Олена Коваленко детально зупинилась на тому, як спілкуватися з представниками правоохоронних органів і поведінку дітей у громадських місцях.

OP1
19 березня головний спеціаліст відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Ярошенко взяла участь у юридичному лекторії, організованому Головним територіальним управлінням юстиції у Житомирській області. Вона прочитала лекцію старшокласникам школи № 32. Наталія Ярошенко розповіла учням про основні завдання та цілі системи безоплатної правової допомоги, окреслила поняття первинної та вторинної правової допомоги та поінформувала про категорії громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

OP3
20 березня головний спеціаліст відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирської області Наталія Ярошенко та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Андрій Мілютін взяли участь у нараді колективу Житомирської центральної районної лікарні. Наталія Ярошенко поінформувала учасників заходу про прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Розкрила поняття насильства в сім’ї та окреслила систему заходів, що здійснюються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями для попередження та припинення домашнього насильства, а також для надання допомоги та захисту постраждалим особам.

OP6
Андрій Мілютін розповів про категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах.
20 березня інтегратор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Тогунова взяла участь у заході для випускників Житомирського автомобільно-дорожнього коледжу. Організували захід спеціалісти Житомирського міського центру зайнятості спільно з роботодавцями Житомир.

OP8
Вікторія Тогунова розповіла присутнім про надано інформацію про діяльність системи безоплатної правової допомоги, роботу регіонального, місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також бюро правової допомоги.
Окрім цього вона, розповіла про основні засади правопросвітницького проекту «Я маю право!», мета якого – покращити обізнаність українців про їхні права, підвищити юридичну грамотність громадян та сформувати нову правову культуру в суспільстві.

20 березня начальник Ємільчинське бюро правової допомоги спільно з головним спеціалістом служби у справах дітей Ємільчинської РДА провели правопросвітницький урок в Рихальській ЗОШ І-ІІІ ступенів, для дітей сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, дітей з обмеженими можливостями на тему: «Відповідальність неповнолітніх». Алла Садурська роз’яснила школярам, що кримінальній відповідальності підлягають особи, які до вчинення злочину досягли 16-річного віку. Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності. Крім того Закон також передбачає і знижений вік кримінальної відповідальності. Це особи віком від 14 до 16 років. Відповідно до Кримінального кодексу України вони підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів, як: убивство, умисне тяжке тілесне ушкодження, зґвалтування, хуліганство, крадіжка, бандитизм, розбій та інші злочини, перелік яких є вичерпним.

OP9
Також фахівець бюро інформувала присутніх дітей про розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей.
На завершення заходу усім присутнім роздано інформаційні матеріали із циклу «Я маю право» та буклети з інформацією про систему безоплатної правової допомоги.

{module РЦ}

{module Житомирський МЦ}

{module Нов.-Волинський МЦ}