назад

Система безоплатної правової допомоги на Волині в умовах воєнного стану працює злагоджено та ефективно

Про це під час онлайн зустрічі 6 квітня 2022 року говорили директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталия Смолярчук   та старша інспекторка з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності з дислокацією у Волинській області Управління дотримання прав людини Національної поліції України  Наталія Бартошук.                                                                                              Сьогодні війна внесла корективи у більшість галузей життя суспільства. Однак, не зважаючи на нові реалії, правоохоронна система та система безоплатної правової допомоги на Волині продовжують безперервно залишатись на варті прав громадян.

Так, у березні 2022 року, Регіональним центром загалом було видано 112 доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнтам системи. Своєю чергою, адвокати системи також продемонстрували активну громадянську позицію та відданість своїм професійним принципам, надавши кваліфіковані послуги усім особам, які їх потребували. Завдяки цьому, жодне звернення та офіційне повідомлення про затримання, адміністративний арешт особи або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не залишилось поза увагою. Отож, наразі, можемо константувати, що співпраця з адвокатами у цей особливий період налагоджена та дієва.

З метою недопущення порушення права на захист під час затримання особи, учасниці робочої зустрічі акцентували увагу на тому,що в умовах воєнного стану дотримання працівниками поліції вимог Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою також є надзвичайно важливим завданням. З цього приводу Наталія Бартошук запевнила, що поліцейські Волинської області вживають всіх необхідних заходів для недопущення будь-яких порушень прав і свобод людини під час виконання своїх службових обов’язків.

Окремий блок питань стосувався проблем захисту прав дітей та неповнолітніх осіб, які стали свідками або потерпілими від воєнних злочинів внаслідок воєнної агресії РФ проти України. Зокрема, йшлося про створення найбільш комфортних умов для допиту цієї категорії осіб, з метою уникнення зайвого психологічного травмування для дитини під час проведення слідчих дій. Наталія Смолярчук наголосила на готовності системи надання безоплатної правової допомоги, в межах повноважень, сприяти цим процесам.