назад
01.11.23

Система БПД долучилася до складу робочої групи з питань забезпечення права дитини на сім’ю

Очільниця управління впровадження альтернативних способів врегулювання спорів Координаційного центру з надання правової допомоги Ірина Бондаренко увійшла до складу робочої групи з питань забезпечення прав дитини у цивільних провадженнях, зокрема при розгляді справ, які стосуються права дитини на сім’ю.

Робоча група ініційована та створена при Міжвідомчій координаційній раді з питань правосуддя щодо неповнолітніх, метою діяльності якої є об’єднання зусиль для захисту прав дитини у цивільних провадженнях.

Серед її завдань:

  • напрацювати рекомендації для удосконалення законодавства і приведення його у відповідність до міжнародних стандартів забезпечення найкращих інтересів дитини; 
  • розробити механізми надання та підсилення голосу дитини під час розгляду цивільних справ, методичні рекомендації щодо заслуховування думки дітей для всіх учасників цивільних проваджень за участі неповнолітніх;
  • розробити проєкт концепції запровадження сімейної спеціалізації суддів.

Під час установчого засідання робочої групи презентували спільне дослідження Громадської організації «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», підготовлений за фінансової підтримки проєкту Громадської спілки «Українська мережа за права дитини», за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. У межах цього дослідження проаналізували практики досудових та судових процесів, пов’язаних із правом дитини на сім’ю.

За результатами дослідження учасники установчого засідання обговорили ряд ключових питань, серед яких: пріоритетність розгляду справ, що стосуються права дитини на сім’ю, та актуальність запровадження сімейної спеціалізації суддів; з’ясування та врахування думки дитини у цивільних провадженнях; залучення та роль психолога у цивільних провадженнях; роль адвоката та органів опіки та піклування під час розгляду судом цивільних спорів, які стосуються права дитини на сім’ю.

У межах дискусійного обговорення та роботи в групах експерти надали пропозиції та рекомендації до дослідження щодо деяких питань забезпечення прав дитини у цивільному провадженні, зокрема під час розгляду справ, які стосуються права дитини на сім’ю.

Передбачається, що напрацьовані рекомендації будуть включені до Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей.

До складу робочої групи увійшли представники центральних органів виконавчої влади, члени Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, представники суддівського корпусу, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації, Координаційного центру з надання правової допомоги, служб у справах дітей, міжнародних організацій та громадських організацій, національні експерти тощо.

Довідково. Захід проводився у межах проєкту «Надання психосоціальної підтримки та забезпечення правосуддя як складової частини кращого догляду для вразливих дітей», в співпраці з Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, який імплементується ГО «ВГЦ «Волонтер», за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.