назад
03.11.23

Юристи системи БПД пройшли серію тренінгів, щоб краще допомагати постраждалим від воєнних злочинів

64 юристи системи безоплатної правничої допомоги покращували свої навички у сфері захисту прав постраждалих від воєнних злочинів, зокрема від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Разом з тренерками ГО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем“» учасники навчань на практичних кейсах опрацьовували порядок надання допомоги, обговорювали особливості роботи з постраждалими від СНПК, визначали кваліфікацію СНПК відповідно до Кримінального кодексу України, особливості розслідування, допиту потерпілих та свідків, механізм притягнення винних до відповідальності за вчинення воєнних злочинів на національному та на міжнародному рівні.

«Масштаби вчинення злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, надзвичайно великі. Тому ми маємо вчасно і правильно забезпечити їх комплексною допомогою. Саме для цього і підвищуємо свої професійні компетенції», — каже завідувачка Київським бюро правової допомоги №7 Лариса Вербіло.

Загалом у 13 тренінгах, що проходили в Києві, Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Рівному та Житомирі, взяли участь представники усіх регіональних відділень системи БПД.

«Працюючи з конкретними прикладами, я дізналася, як спілкуватися з постраждалими, щоб вони під час розповіді про подію не переживали її знову. Це дуже важливо. Як краще співпрацювати з правоохоронними органами, щоб постраждалі якнайменше перебували в стінах державних установ, як підготувати їх до допиту, яку підтримку надати під час розгляду справи і надалі», — розповідає завідувачка Богодухівським бюро правової допомоги Олена Змієвська.

Тренінги організовані Координаційним центром з надання правової допомоги, командою правових клубів PRAVOKATOR за підтримки Програми розвитку ООН в Україні. Окрім фахівців системи БПД участь у них взяли представники поліції, прокуратури, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та Міністерства соціальної політики. Завдяки цьому учасники змогли не тільки покращити свої знання, але й обмінятися досвідом роботи у напрямку допомоги постраждалим від різних видів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Довідково. Постраждалі від воєнних злочинів, зокрема і від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, у 2022 році отримали право на безоплатну вторинну правничу допомогу (допомогу під час досудового слідства, представництво інтересів у суді). Юристи системи БПД постійно підвищують свою кваліфікацію, щоб ефективніше надавати допомогу цим людям.

Так, цього року 59 юристів та адвокатів, що співпрацюють із системою БПД, пройшли 3 онлайн-тренінги, які стосувалися зокрема видів СНПК, доказів та доказування, особливостей досудового розслідування та судового розгляду справ тощо.

Для акумуляції знань та поширення їх серед фахівців системи БПД розроблений дистанційний курс «Правова допомога постраждалим від різних форм сексуального насильства під час війни».