назад

Система БПД, пробації та Національної поліції на правовому захисті людини

Система безоплатної правової допомоги на Прикарпатті продовжує тісну співпрацю з органами пробації та Національної поліції в області. 24 вересня відбулась робоча міжвідомча зустріч начальника Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області Володимира Голубоша, керівника філії Державна установа «Центр пробації» в області Оксани Устимчук та директора Регіонального центру з надання БВПД в області Михайла Євчука.

У ході зустрічі присутні обговорили актуальні проблемні питання та шляхи їх вирішення.

Зокрема, Михайло Євчук наголосив, що у зв’язку із підписанням Меморандуму про співпрацю між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги, яким передбачено проведення моніторингу стану забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян, зокрема виявлення, запобігання та недопущення випадків затриманих осіб без належного оформлення їх статусу, налагодження обміну відповідною інформацією між сторонами, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області проводиться моніторинг повідомлень про затримання, і як показує практика, порушень допускається не менше десяти випадків щомісячно. Також Регіональний центр щоквартально звітує про випадки порушення уповноваженими службовими особами вимог кримінального процесуального законодавства та Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб та застосування до таких осіб заходів дисциплінарного впливу.

1

Окрему увагу зосередили також на процесуальних моментах залучення адвоката для здійснення захисту за призначенням у кримінальному провадженні. Директор Регіонального центру наголосив на доцільності залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії. Відповідно до статті 53 Кримінального процесуального кодексу України України слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії чи забезпечити участь іншого захисника або якщо підозрюваний, обвинувачений виявив бажання, але ще не встиг залучити захисника або прибуття обраного захисника неможливе.

Присутні також обговорили випадки неякісного надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги, їх неприбуття до затриманих осіб, щоб реагувати на такі випадки у разі їх наявності.

Не оминули увагою і напрямки подальшої співпраці, адже внаслідок тільки злагоджених дій можливо досягнути позитивного результату у подальшій міжвідомчій співпраці.

Зустріч організувала старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Національної поліції України, майор поліції Крістіна Тягур.