назад
03.06.24

Система БПД стала партнером кампанії з платіжної безпеки #КібербезпекаФінансів, яку проводить Нацбанк та Держспецзв’язку

Система БПД є генеральним партнером Всеукраїнської інформаційної кампанії з платіжної безпеки #КібербезпекаФінансів. Її проводить Національний банк України разом з Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України із 30 травня 2024 року.

Мета кампанії – поліпшити обізнаність громадян про платіжну безпеку та сформувати навички із захисту фінансових даних у віртуальному просторі.

Сучасна повномасштабна війна триває не лише на полі бою, а й у кіберпросторі, зокрема спостерігається збільшення проявів кібершахрайства та кіберзлочинності.

Наприкінці минулого року Національний банк за підтримки Проєкту USAID «Інвестиції для стійкості бізнесу» провів перше загальнонаціональне репрезентативне опитування населення України щодо правил платіжної безпеки та протидії шахраям. Його метою було визначення рівня знань українців у сфері платіжної безпеки та виявлення прогалин у цьому питанні. Результати дослідження Національний банк використовує для розроблення освітніх продуктів для різних вікових категорій та підвищення ефективності інформаційних кампаній з протидії платіжному та кібершахрайству (вони не публікуються з метою уникнення ймовірності використання шахраями).

Найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками в Україні, як і у світі, традиційно залишається соціальна інженерія. Водночас значна кількість кібершахрайства минулого року була пов’язана з фішингом. Застосовуючи фішингові ресурси (стилізовані під урядові портали та інформаційні ресурси українських банків і платіжних сервісів) та ошукуючи громадян, зловмисники намагалися отримати доступ до їхніх персональних даних, інформації про їхні платіжні інструменти, фінансові номери телефонів  та кошти на рахунках.

Тому поліпшення знань та навичок громадян у цій сфері дасть їм можливість  обачніше користуватися безготівковими розрахунками та уберегтися від шахрайських схем і пасток у віртуальному просторі.

Система БПД надає юридичні послуги постраждалим від кібершахрайства. Юристи можуть проконсультувати та допомогти скласти заяву до поліції. Деякі категорії постраждалих також можуть отримати безоплатно послуги з представництва інтересів у судах у кримінальних провадженнях, розпочатих за цим фактом.

На безоплатні послуги з представництва інтересів мають право люди з низьким доходом, переселенці, ветерани війни, члени сімей загиблих чи померлих ветеранів, Захисників і Захисниць України.

Довідково. Інформаційна кампанія триватиме до кінця вересня 2024 року у всіх регіонах України. В межах кампанії Національний банк запускає спеціальну вебсторінку (лендинг) “Кібербезпека фінансів”  із детальною інформацією про кампанію та правила поведінки у віртуальному просторі.

Національний банк проводить Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки #КібербезпекаФінансів разом із Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, а також за підтримки Проєкту USAID “Інвестиції для стійкості бізнесу”.