назад
09.12.22

Система БПД Сумщини: говорили про проблемні питання надання безоплатної правової допомоги постраждалим від війни

Кожного року 10 грудня світ і Україна відзначають  Міжнародний день прав людини, який було засновано на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Так, в переддень директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко спільно з представниками Сумського державного університету, громадських організацій “Жіночий консорціум України” та “Інтелект Сумщини” прийняла участь у фокус-групі дослідження з метою вивчення можливостей, проблем та шляхів вдосконалення ситуації з наданням послуг постраждалому від війни населенню Сумської області та розповіла про проблемні питання надання безоплатної правової допомоги.

Повномасштабне вторгнення рф на нашу землю, запровадження воєнного стану в Україні стало величезним викликом в різних сферах життя.

На думку очільниці Регіонального центру “таке вивчення думки правників дає можливість сфокусуватися  на аспекті взаємодії юристів та клієнта, можливості задоволення правових потреб населення, особливо зараз – в умовах воєнного стану, коли постійно з’являються нові виклики”. 

Головна настанова для юристів системи БПД — орієнтація на клієнтів. Бути справді зацікавленим у тому, щоб допомогти, а ще  – надати допомогу у такий спосіб, який найбільш зручний для конкретної людини.

“За 11 місяців 2022 року здійснено 712 виїздів до сільських населених пунктів територіальних громад та до мобільних точок доступу надання безоплатної правової допомоги. Надано  більше ніж 3 тисячам особам правові консультації та роз’яснення. На території Сумської області зараз діє  120 консультаційних пунктів доступу до БПД. ”, – поінформувала присутніх Олена Демченко.

Але для системи БПД Сумщини важливо, щоб наші клієнти максимально повно могли отримати якісну правову допомогу. 

“Допомогти вразливим категоріям клієнтів відновити порушені права у суді. Усе це тримають на своїх плечах «атланти» системи — юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги”, – коментувала директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області.

Під час виступу Олена Демченко навела статистичні дані щодо кількості звернень за правовими консультаціями за 2022 рік.

 

Участь в обговоренні взяли представники органів місцевої влади, які мають відношення до надання послуг різним верствам громадян, зокрема, внутрішньо переміщеним особам.

Крім того питання були обговорені:

  • місцеві можливості щодо надання гуманітарної, психологічної, правової, освітньої, медичної допомоги мешканцям-переселенцям та мешканцям приймаючих громад;
  • проблеми, із якими стикаються надавачі послуг, як державні так і громадські.

А також у рамках фокус-групи увагу присутніх зосередили на наданні пропозицій щодо покращення системи та процедур надання послуг на місцях людям, які потребують допомоги.

На завершення заходу були узгоджені  спільні дії щодо вивчення можливостей, проблем та шляхів вдосконалення ситуації з наданням послуг постраждалому від війни населенню Сумської області.