назад

Тематичний урок «БПД на захисті прав дитини» пройшов у Херсонській ЗОШ №50

Що таке безоплатна правова допомога? Як держава захищає права дітей? Чи може дитина сама звернутись за отриманням правової допомоги? На цих та багато інших питаннях акцентували увагу фахівчині Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова під час тематичного уроку «БПД на захисті прав дитини» в 10 класі загальноосвітньої школи №50.

Представляючи систему БПД, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко пояснила, що відповідно до п.2 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» абсолютно всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи місцевих центрів з надання БВПД або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Для отримання такої допомоги разом з дитиною до місцевого центру повинен звернутися її законний представник: батьки, опікуни, усиновителі, піклувальники, батьки-вихователі, прийомні батьки.

Відповідаючи на запитання, які документи для цього потрібні, Олена Іпатенко пояснила, що для дітей діє спрощена процедура подання звернення. «Потрібно лише свідоцтво про народження дитини і паспорт законного представника.
Якщо прізвище дитини та матері або батька не збігаються, то необхідно надати свідоцтво про зміну прізвища», – уточнила представниця Регіонального центру з надання БВПД.
Питання відповідальності неповнолітніх за правопорушення завжди цікавить підлітків. Тому окрему увагу спікер приділила питанням, пов´язаним з  порядком притягнення неповнолітніх осіб до адміністративної та кримінальної відповідальності, пояснивши, з якого віку настає така відповідальність.

У підтвердження своїх слів Олена Вікторівна повідомила, що найчастіше діти через своїх законних представників звертаються як потерпілі у кримінальних провадженнях, сімейних спорах щодо аліментів та позбавлення батьківських прав.
Обговорюючи цю проблему, десятикласники дізнались, що з 14-ти років дитина має право самостійно звернутися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги, якщо це стосується порушення батьківських прав.
Враховуючи, що дехто з підлітків під час літніх канікул встиг попрацювати, вони зі знанням справи підійшли до обговорення питань трудового права, зокрема щодо праці неповнолітніх, коментуючи життєві ситуації і роблячи влучні зауваження.

Тож  зустріч з правниками була для десятикласників дуже корисною – вони не тільки дізнались про безоплатну правову допомогу, довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid», але й з´ясували, як захистити свої права та де їм завжди допоможуть. А на згадку про цікавий і змістовний урок підлітки отримали буклети «Твої права – твій надійний захист», паспорта прав дитини та приємні враження.

Презентації Олени Іпатенко можна завантажити.

Додатково повідомляємо, що за допомогою та додатковою інформацією з питань захисту прав дитини можна звертатись до наступних інституцій:

  • Уповноважений Президента України з прав дитини
    Поштова адреса: 11220, м. Київ, вул. Банкова, 11
    е-mail: children@apu.gov.ua
  • Служба у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації
    Поштова адреса: 73000, м. Херсон, пл. Свободи, 1, каб. 406, 407
    Телефон: (0552) 49-20-79, факс (0552) 22-64-87
    e-mail: ssd@khoda.gov.ua
  • Херсонський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
    Поштова адреса: 73010, м. Херсон, вул.Воронцовська,11.
    Телефон: (0552) 46 05 51, 46 05 46; факс: 26 35 51
    e-mail: Kherson_ocsssdm@ukr.net

Окрім того, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

З 2013 року в Україні діє Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації, звертатись за безкоштовним телефоном: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного).