назад

Тісна співпраця – запорука успіху, або Як працюють консультаційні пункти Одещини

Ні для кого не секрет, що люди похилого віку потребують більшої уваги, оскільки не завжди мають змогу прийти до бюро правової допомоги для отримання консультації, в силу свого віку та інколи недостатньої поінформованості.

Однією з установ, яку найчастіше відвідують літні люди є Пенсійний фонд. Однак коло питань з яким звертаються відвідувачі не завжди стосуються лише пенсійних справ.

Для оперативного надання якісної правової допомоги людям похилого віку, в приміщенні Подільського відділу ГУ ПФУ в Одеській області на постійній основі працює консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

Під час роботи якого юрист Подільського бюро правової допомоги Сергій Морозов спільно з начальницею відділу звернення громадян Оленою Швець консультують громадян, які звертаються за роз’яснення із пенсійних, спадкових та трудових питань.

Нещодавно під час роботи консультаційного пункту одним із питань, з яким звернувся громадянин – порядок призначення пільгових пенсій працівникам сільського господарства.

Протягом усього свого життя я працював трактористом у колгоспі, маю чималий стаж роботи та вже більше 15 років отримаю пенсію. Нещодавно при зверненні до Пенсійного фонду України за призначенням пенсії мені розповіли, що для працівників сільського господарства можливий вихід на пенсію на пільгових умовах. Тож мене цікавить питання хто саме має право на це?», – повідомив фахівцям клієнт.

Сергій Морозов роз’яснив, що скористатися правом на пільгове забезпечення мають право працівники, що були зайняті на роботах у сільському господарстві, а саме:

  1. трактористи-машиністи, що були зайняті у виробництві сільгосппродукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства;
  2. жінки, які працювали доярками, свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства;
  3. жінки, які працювали у сільгоспвиробництві та виховали 5 та більше дітей.

Що стосується переліку необхідних документів для призначення пенсії на пільгових умовах, то Олена Швець розповіла, які документи необхідно подати разом із заявою, для того щоб підтвердити особливий статус.

Питання, з якими звертаються відвідувачі консультаційних пунктів різноманітні і стосуються не лише пенсії, а й соціального захисту, сімейних та спадкових спорів. Тож, саме завдяки спільному консультуванню громадяни отримують інформацію, яка надає їм можливість дізнатися усі можливі правові варіанти вирішення проблеми з якою вони звертаються», – зазначив Сергій Морозов.

Окрім того, люди отримали не лише роз’яснення нашого юриста, а й тематичні буклети з актуальних питань, розроблені системою БПД.