назад

Тренінг для посадових осіб органів місцевого самоврядування з питань відновного правосуддя провели на Тернопільщині

Днями відбувся тренінг для посадових осіб органів місцевого самоврядування Тернопільської області на базі Державного закладу післядипломної освіти «Тернопільський регіональний центр підвищення кваліфікації», на якому спікером виступила директор Регіонального центру з надання БВПД Ірина Хондогій.
Вона розповіла учасникам тренінгу про «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення в Україні», котра діє вже понад 3 роки. Питання є важливим для представників територіальної громади, оскільки переважна більшість з них безпосередньо контактують з неповнолітніми, які проживають у складних умовах, деякі позбавлені батьківського піклування, тобто діти, які в групі ризику для вчинення правопорушень. Дуже часто діти піддаються шкідливому впливу, вони не усвідомлюють наслідки своїх дій, що призводить до вчинення ними кримінальних правопорушень. Саме в таких випадках найкращим виходом є застосування відновного правосуддя.

Слід підкреслити, що це є не просто ознайомчим заходом, але і безпосереднім залученням людських ресурсів та партнерів до реалізації Програми. Мова йде про те, що саме представники територіальної громади, а саме працівники служб сім’ї та молоді, які знаходяться в громадах, тобто є їхніми структурними підрозділами, найближче контактують з людьми, що проживають у їхніх громадах та можуть інформувати про можливості застосування відновного правосуддя та залучення до програми ресоціалізації.

Дуже важливо розповсюджувати інформацію про Програму, тому що це допомагає долучити більше партнерів для її реалізації. Зрозуміло, що не кожен з учасників заходу стикається у роботі з кримінальним процесом, але навіть якщо хоча б кілька дітей не попадуть до в’язниці, а усвідомлять свою провину, зроблять висновки про свою поведінку та повернуться до нормального життя це вже велике досягнення. Дуже часто підозрювані діти, їх батьки чи законні представники неохоче вірять правоохоронним органам, оскільки останні виступають у ролі обвинувачів та доводять вчинення правопорушення. Але коли про Програму розповідає, наприклад, голова територіальної громади, то люди більше вірять тій людині, яку вони обрали на посаду та з якою постійно спілкуються. Те саме можна сказати і про потерпілих, люди охочіше повірять представнику громади – підкреслила Ірина Хондогій.

Даний проект користується успіхом та отримує схвальні відгуки від усіх зацікавлених сторін, які максимально сприяють учасникам Програми у пошуках оптимального рішення, щоб задовольнити всі сторони процесу. Зокрема, директор Регіонального центру відмітила, що на сьогоднішній день ми маємо рішення суду, де зазначено, що у відповідності до інформації щодо результатів участі дитини у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, особа успішно пройшла програму ресоціалізації та виконала умови угоди, згідно якої учасники Програми надали згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності.

Вищенаведене свідчить про те, що обвинувачений у зв’язку зі зміною обстановки, яка виявилась у вище переліченій низці позитивних діянь останнього та наведених обставин – перестав бути суспільно небезпечним.

До слова, 10 років тому, а саме 2 червня 2011 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про безоплатну правову допомогу», що стало стартом розвитку системи БПД і вже через рік, 6 червня 2012 року була створена перша установа системи безоплатної правової допомоги – Координаційний центр з надання правової допомоги.

За 10 років роботи в нашій державі була створена потужна та дієва система БПД, яку не змогла зруйнувати навіть війна. Юристи системи адаптовуються до умов сьогодення: вони змінюють формат своєї роботи в сфері надання консультацій, працюють у приміщеннях органів державної влади, місцевого самоврядування, соціального захисту нанесення, відповідних спеціалізованих установ, місцях компактного розміщення внутрішньо переміщених осіб, у тих регіонах, де не ведуться бойові дії.