назад
21.03.23

Тренінг на Сумщині: Доброчесність як принцип етичної поведінки публічних службовців

Незалежно від тих трагічних обставин в яких опинились наша країна, робота з питань запобігання корупції та пов’язаних з корупцією зловживань продовжується. На жаль, питання запобігання та виявлення корупції серед державних службовців є актуальним в Україні. 

Днями юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак провів на базі Сумського регіонального центру підвищення кваліфікації навчання для державних службовців, уповноважених з питань запобігання та виявлення корупції в структурних підрозділах Сумської обласної державної адміністрації.

Правозахисник розповів тренінг із теми “Правові аспекти захисту особи у разі корупційних правопорушень. Доброчесність як принцип етичної поведінки публічних службовців”.

З метою запобігання кримінальним фактам корупції для посадових осіб проводяться спеціальні інформаційні семінари та навчальні заходи. Традиційно в якості доповідачів запрошені експерти Системи БПД Сумщини “, – розповідає Ігор Шпак.

У рамках зустрічі фахівець акцентував увагу на питанні правових аспектів захисту особи у разі корупційних правопорушень. Адже поряд з обізнаністю з питанням корупції як суспільного соціально-політичного явища, сутністю, особливостями прояву та шляхів подолання, варто знати й механізми захисту й алгоритм дій, особливо у разі безпідставного звинувачення у правопорушенні.

Спікер наголосив на типових ознаках корупційних злочинів, зокрема:

  • суспільна небезпечність;
  • протиправність;
  • наявність діяння, що містить ознаки корупції;
  • вчинення його спеціальним суб’єктом;
  • наявність виключного умислу;
  • караність.

Зокрема, правник зазначив, що “державні службовці повинні знати свої права та обов’язки при виявленні ними фактичних або можливих правопорушень у сфері державної служби. Одним із основних напрямів у сфері запобігання корупції є виявлення корупційних ризиків, що можуть виникнути в діяльності державних службовців, а також усунення умов та причин виникнення цих ризиків”.

На завершення тренінгу Ігор Шпак роз’яснив щодо доброчесності як принципу етичної поведінки публічних службовців. В контексті боротьби з корупцією доброчесність – це необхідна морально-етична складова діяльності державного службовця, яка визначає межу і спосіб його поведінки, що базується на принципах доброго відношення до громадян та чесності у способі власного життя, виконанні своїх обов’язків та розпорядженні державними ресурсами.