назад

Це варто знати: Закон про амністію в 2016 році

160727 01Заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Коваленко 26 липня провела для співробітників Регіонального центру навчання щодо Закону про амністію у 2016 році. 

За Закон (проект №4255) “Про амністію у 2016 р.” проголосувало 247 депутатів. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування і підлягає виконанню протягом трьох місяців. Нині Закон надійшов на підпис Президентові України.

Окрім звільнення від відбування покарання у вигляді позбавлення волі засуджених за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими, загальних категорій громадян (вагітні, неповнолітні, інваліди, пенсіонери тощо), передбачено і низку спеціальних категорій.

Так, передбачено звільнення від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов‘язаних з позбавленням волі, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров‘я особи, та не є діяннями, передбаченими частинами другою, третьою та  четвертою статті 408, статтею 410, частинами другою, третьою та четвертою статті 411 Кримінального кодексу України.

Також за Законом звільняються від відбування покарання у виді тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовці:

а) засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості;

б) засуджені вперше за тяжкі злочини, якщо вони на день набрання чинності цим Законом відбули не менше половини призначеного строку основного покарання.

Окремо Законом визначено перелік громадян, до яких норми Закону про амністію не застосовуються. До цього переліку, зокрема, увійшли ті особи, які вчинили злочини проти національної безпеки.

Застосування амністії не допускається, якщо обвинувачений (підсудний) або засуджений заперечує проти цього.