назад

Tyzhden prava 5

Досить цікавим та насиченим видався минулий тиждень для співробітників Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги .

В рамках проведення заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права, відділом правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги разом з бюро правової допомоги було організовано та проведено ряд правопросвітницьких заходів для різноманітної цільової аудиторії.

Tyzhden prava 1Так, на минулому тижні фахівці центру завітали до Бердянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернат, гімназії №2, загальноосвітніх шкіл №3 та №7, Комиш-Зорянської ЗОШ, загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 в м. Пологи, Куйбишевської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Чернігівської загальноосвітньої школи-інтернат І-ІІІ ступенів, Гуляйпільської загальноосвітньої школи №1 та №2 й інших навчальних закладів.

В рамках зустрічі з учнями шкіл були підняті та обговорені досить цікаві і, в той же час, досить важливі та серйозні теми: «Права та обов’язки подружжя», “Право на життя в контексті евтаназії та штучного переривання вагітності”, “Дитячий алкоголізм: правові аспекти», «Деліктоздатність неповнолітніх. Відповідальність за правопорушення в інтернеті» тощо.Tyzhden prava 3

Щоб зустріч видалась більш цікавою та корисною, напередодні, в анонімному порядку, були зібрані питання правового характеру, які цікавили школярів. Незважаючи на свій юний вік, питання стосувались досить серйозних тем. Були підняті питання прав та обов’язків дитини, вчителя, батьків, питання майнового характеру, можливості проживати окремо від батьків, самостійно розпоряджатися власними доходами, в тому числі пенсією та аліментами, види відповідальності та покарань за протиправні діяння. Зустріч виявилась настільки цікавою, що учні та вчителі запропонували проводити подібні заходи частіше.

Tyzhden prava 4Під час Всеукраїнського тижня права особливу увагу фахівці центру приділили ветеранам бойових дій та учасникам АТО, які демобілізувалися нещодавно. Більшість з них потребує детальних роз’яснень щодо своїх прав, шляхів їх реалізації та засобів захисту. Особливо гостро стоїть питання отримання земельних ділянок та соціальних пільг.

Так, 08 грудня цього року у приміщенні Куйбишевського та Бердянського районних центрів зайнятості відбулись семінари для учасників Антитерористичної операції. Заступник начальника Більмацького бюро правової допомоги Анастасія Корбут та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Сухомлин детально та ґрунтовно відповіли на всі питання, що цікавили учасників семінару, зокрема, питання пільг для дітей учасників бойових дій при вступі до вищих навчальних закладів, оформлення права власності на житло, отримання медичної допомоги та безкоштовне забезпечення ліками, відповідальність за відмову у достроковому призначенні пенсії, алгоритм дій при порушенні прав на соціальні послуги.

Tyzhden prava 7Окрім цього в цей же день фахівці Гуляйпільського бюро правової допомоги разом зі співробітниками Гуляйпільського районного відділу кримінально виконавчої інспекції та Гуляйпільського відділення поліції зустрілися та поспілкувалися з неповнолітніми, що вже мали проблеми з законом. Зокрема, були обговорені наступні теми: «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх», «Стан правопорушень скоєних неповнолітніми на протязі 2016 року», «Негативні явища у молодіжному середовищі».

Крім зазначених заходів, в усіх центральних бібліотеках районів, що підпадають під юрисдикцію Бердянського місцевого центру були відкриті виставки «Уроки права – уроки життя», присвячені Всеукраїнському тижню права. Tyzhden prava 2

Також нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: 

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції) 

Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 0950209918, 0960079909, 

ел.пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua, скайп: berdyansk_center. 

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).