назад

Тиждень права в закладах освіти Вижницького та Путильського районів

66-1Правопросвітництво серед молоді різних вікових категорій: дошкільнят, учнів, студентів. У Всеукраїнський тиждень права фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводили різноманітні заходи з метою заохочення молодої генерації більше дізнаватись про свої права та обов’язки.

“Права та обов’язки в сучасному світі”. Правопросвітницький захід на таку тему у Всеукраїнський тиждень права провели фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. «Україна є однією з країн, що ратифікувала Конвенцію про права дитини в 1991 році. Саме вона визначає, які права мають діти», – розповіла учням 10 та 11 класів фахівець Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Надія Досієвич.

Під час заходу 4 грудня 2017 школярі дізнались більше не лише про свої права, а й обов’язки. «Невиконання конституційних прав та обов’язків несе ризики юридичної відповідальності, вид і міра якої визначається відповідними законами ”, – пояснила присутнім фахівець Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Федоращак. Від теорії до практики: учні розгадували кросворди на правничу тематику. Захід для учнів Чорногузівської школи провели фахівці системи безоплатної правової допомоги спільно з педагогами цього навчального закладу.

66-2

“Без сім’ї немає щастя на землі” – під таким гаслом відбулася зустріч директора Вижницького місцевого центру Людмили Мацюк, священика Михайла Блощиці зі студентами Вижницького коледжу прикладного мистецтва імені Юрія Шкрібляка. На зустрічі обговорили питання щодо застосування положень Сімейного кодексу України та духовні аспекти шлюбних відносин. “Вінчання — серйозний крок у житті пари та урочиста подія. Це обряд, в якому існують чіткі правила. Таїнство шлюбу полягає в благословенні на спільне життя”, – звернув увагу молоді Отець Михайло.

66-3

Бурхливий розвиток Інтернет – технологій обумовлює необхідність захисту прав та свобод користувачів кіберпростору. Про це йшлося 5 грудня під час зібрання студентського активу в актовому залі Вижницького коледжу прикладного мистецтва. Фахівець системи безоплатної правової допомоги спілкувалась зі студентами на тему: “Кібербулінг та захист персональних даних в мережі Інтернет”. Директор Вижницького місцевого центру Людмила Мацюк зазначила:”Кібербулінг — це новітня форма Інтернет -агресії, яка передбачає жорстокі дії з метою нанесення шкоди та приниження особи, з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: комп’ютерів, планшетів, мобільних телефонів, соціальних мереж тощо”. Про юридичну відповідальність, яка настає за вчинення вищевказаних дій, а також про методи правового захисту розповіла студентам викладач коледжу Олена Круглюк.

66-4

6 грудня учні старших класів Вижницької гімназії взяли участь в обговоренні актуальних питань щодо захисту персональних даних в мережі Інтернет. Даний захід підготували та спільно провели директор Вижницького місцевого центру Людмила Мацюк та вчитель історії та правознавства Наталія Черкач.

66-5

Про різноманітні урядові та міжнародні програми щодо забезпечення захисту прав і свобод людини та громадянина; про структуру правозахисних державних інституцій фахівець системи безоплатної правової допомоги говорив під час правопросвітницького заходу з учнями Берегометської загальноосвітньої школи №3. Заняття на тему: “Забезпечення прав і свобод людини та громадянина, їх захист в сучасній Україні” провів начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Юрій Колодченко. Учні дізнались про адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх.

66-6

7 грудня учні старших класів Вижницької школи-інтернат імені Назарія Яремчука розгадували кросворд на правничу тематику, який був розроблений головним спеціалістом відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Тетяною Федоращак. Під час правопросвітницького заходу вона поінформувала дітей про систему безоплатної вторинної правової допомоги, яка покликана відстоювати права громадян.

8 грудня начальник Путильського бюро правової допомоги Світлана Карапка спілкувалась з вихованцями Дихтинецького дошкільного навчального закладу “Ромашка”. Використовуючи наочні матеріали, розповіла дітям дошкільного віку про їх права. Цього ж дня фахівець системи безоплатної правової допомоги відвідала Дихтинецьку загальноосвітню школу, вона провела урок для десятикласників на тему: “Права та обов’язки громадян України”. Від прикладів до завдань. В кінці уроку учням роздали тестові завдання на правову тематику. Вони успішно їх вирішили протягом 10 хвилин.

На завершення тижня права у Вижницькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулося визначення переможців конкурсу на кращий твір-есе “Роль права в житті людини”, що проводився серед учнів старших класів Вижницького району. Переможцями стали Антоніна Бенько (Виженська ЗОШ), Ольга Матейчук (Вижницька ЗОШ) та Марія Григоращук (Слобода-Банилівський НВК). Їх відзначили дипломами Вижницького місцевого центру та цінними подарунками, які презентували партнери центру – громадська організація “Волонтери Вижниці”.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).