назад

У Чернівцях переселенців проконсультували як реєструвати пошкоджене майно

Спільне правове консультування внутрішньо переміщених осіб провели 21 жовтня у Чернівцях фахівці системи безоплатної правової допомоги та Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє».

Юристка Чернівецького місцевого центру з надання БВПД Христина Чопчик та юристка фонду Наталія Левченко проконсультували вимушених переселенців у гуртожитку № 6 Чернівецького національного університету щодо алгоритму дій при реєстрації зруйнованого чи пошкодженого майна.

Зокрема, Наталія Левченко детально розповіла про житлові програми, які нині діють для ВПО, а також про можливість отримання компенсації за житло, пошкоджене або знищене внаслідок військової агресії.

Христина Чопчик у свою чергу акцентувала увагу на тому, що всі внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу від держави: захист; здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

 

«Якщо вас цікавить виплата аліментів, розірвання шлюбу, оформлення спадщини, отримання соціальних допомог, оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи та інші питання цивільного та адміністративного характеру, то звертайтесь до наших місцевих центрів та бюро правової допомоги. Крім того, отримати правову консультацію можна й онлайн», – наголосила Христина Чопчик.

На завершення зустрічі вимушені переселенці поцікавилися у юристів й алгоритмом вирішення власних проблемних питань. Зокрема, щодо земельної ділянки, яка перебуває в оренді  на тимчасово окупованій території, виплати компенсації після звільнення працівника з підприємства, яке знаходиться на Сході України під обстрілами та інші. На всі запитання надано вичерпні відповіді.

Нагадаємо, спільне правове консультування відбулося в рамках укладеного наприкінці вересня 2022 року Меморандуму про співпрацю між БО «Всеукраїнський благодійний фонд «Горєніє» та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.