назад
06.02.19

У День безпечного Інтернету діти Херсонської області дізнались, як захистити себе у Всесвітній мережі

image1Інтернет сьогодні став невід’ємною частиною життя як дорослих, так і дітей. Але не всі діти усвідомлюють, яка небезпека чекає на них, якщо не дотримуватися певних правил. Аби запобігти ряду проблем та в рамках відзначення Дня безпечного Інтернету наші фахівці провели декілька просвітницьких заходів під назвою «Разом до безпечного Інтернету».

Довідка. 5 лютого 2019 року світова спільнота відзначає День безпечного Інтернету, який запроваджено за ініціативи європейських некомерційних організацій European SchoolNet та Insafe з 2004 року і має на меті об’єднати зусилля держави, бізнесу і громадськості для популяризації механізмів безпечної роботи в мережі, перш за все серед дітей та молоді.

Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області

4 лютого учні 11 класу загальноосвітньої школи №15 міста Херсона дізналися, як захистити свої права та уникнути ризиків у Всесвітній мережі: до них на запрошення вчителя інформатики Наталії Золотаревської завітали директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва та начальниця відділу Олена Іпатенко.

Відкриваючи захід, Марина Єлисєєва розповіла підліткам про систему безоплатної правової допомоги, її місію та задачі. Правозахисниця повідомила також, в чому різниця між первинною та вторинною правовою допомогою, які категорії осіб можуть розраховувати за захист адвоката за рахунок держави, представництво в суді та допомогу в складанні процесуальних документів, тобто на вторинну правову допомогу, на яку мають право всі діти.

image2Проблему, яку підняли юристи, стосувалась кібербулінгу. До цієї порівняно нової форми цькування й була прикута увага старшокласників, адже кібербулінг небезпечний не менше, ніж знущання у звичному розумінні. І ми знаємо багато прикладів, коли діти, що стали жертвами кіберцькування, не витримували психологічного тиску і прощалися з життям. Саме так почала розмову з підлітками Олена Іпатенко, знайомлячи до того ж зі своєю презентацією «Кібербулінг».

В ході лекції фахівчиня системи БПД повідомила про історію та походження терміну «кібербулінг», проаналізувала найпоширеніші його типи, 12окреслила психологічні портрети учасників насильства з використанням кібертехнологій та надала правила-поради для подолання цього злочину.

Так, старшокласники довідалися, що найпоширенішими типами кібербулінгу є використання особистої інформації, анонімні погрози, переслідування, тролінг (розміщення провокаційних повідомлень з метою викликати конфлікт), наклепи, хепіслепінг (відеоролики із записами реальних сцен насильства тощо).

image4Аналізуючи почуті рекомендації юриста, підлітки дійшли висновку:

  • перш ніж писати і відправляти повідомлення, слід заспокоїтися, вгамувати злість, образу або гнів, щоб не виплеснути свій негатив у віртуальний простір;
  • створювати власну онлайн-репутацію, не купуватися на ілюзію анонімності;
  • зберігати підтвердження фактів тиску, нападів тощо;
  • ігнорувати одиничний негатив;
  • якщо стали очевидцем кібербулінгу, треба виступити проти агресора, дати зрозуміти, що його дії оцінюються негативно; підтримати жертву; повідомити дорослих про факт некоректної поведінки в кіберпросторі.
  • блокувати агресорів;
  • не варто ігнорувати агресивні повідомлення, якщо листи невідомого відправника систематично містять погрози або порнографічні сюжети.

Підліткам цікаво було дізнатись, до яких наслідків може призвести цькування в соцмережах, а також про юридичну відповідальність за розповсюдження відео інтимного характеру в Інтернеті.

Діти обмінювались думками, наводили власні приклади і жваво дискутували. Разом з тим вони усвідомили: щоб запобігти проблемі кібербулінгу, потрібно змалечку навчитись безпечно використовувати комп´ютер, інтернет та інші інформаційно-комунікативні технології; ділитися з батьками проблемами, які виникають у віртуальному просторі, і разом їх розв´язувати; пам´ятати про правила безпеки і не забувати, що все, чим ми займаємось в Інтернеті, відстежується правоохоронними органами.

Словом, підлітки отримали багато корисної інформації щодо безпеки в Інтернет-просторі, про що будуть нагадувати й наші буклети, які Марина Єлисєєва та Олена Іпатенко вручили по завершені заходу.

Бериславський місцевий центр з надання БВПД

У День безпечного Інтернету, яке проходить під гаслом «Разом для найкращого Інтернету», фахівчиня Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко спільно з бібліотекарем Наталією Шевчук провели інформаційний колаж «Я і соціальні мережі» для учнів 7-8 класів ЗОШ № 1.

image5Під час правопросвітницького заходу організатори розповіли школярам про безпеку в Інтернет-просторі, їх захист, зокрема від кібербулінгу, пояснити, що таке ігроманія та інтернетозалежність, як з цим боротися та попередити.

Окрім того, діти переглянули добірку яскравих мультфільмів: «Мобільні – це класно», «Історія двох пар», «Приклеєний», «Смартфонозалежність» про переваги сучасних технологій та приховані небезпеки, які можуть загрожувати окремим людям та суспільству в цілому. Також переглянули слайдову презентацію «Безпека дітей в Інтернеті».

image6Наприкінці заходу Ольга Соколенко і Наталія Шевчук провела серед учнів анкетування «Чим мене приваблюють сайти Інтернету?» та опитування «Як розпізнати залежність», результати якого стимулювали школярів задуматися над тим, наскільки їм загрожує інтернет-залежність.

image20Інформаційну годину для учнів 7-9-их класів Михайлівської загальноосвітньої школи провели фахівчиня Нововоронцовського бюро правової допомоги Світлана Гаврикова спільно зі спеціалістом соцслужби Юлією Бережною, під час якої показали мультфільм, присвячений Дню безпечного Інтернету.

Обговорюючи важливі для підлітків питання та проаналізувавши свій день, діти дійшли висновку, що впродовж дня використовують смартфони без конкретної мети, а залежність від ґаджетів позбавляє реального життя та руйнує стосунки з близькими.

Фахівець Високопільського бюро правової допомоги Анастасія Садигова спільно з директором клубу «Патріот» Наталею Тарабакою провели для учнів 9-10 класів Високопільської загальноосвітньої школи виховну годину на тему: «Безпека дитини в Інтернеті».

image21Анастасія Садигова розповіла дітям, що висока популярність соціальних мереж пов’язана з тим, що можна обмінюватися повідомленнями, фотографіями, публікаціями та картинками, можна дискутувати, коментувати, «вподобати» – усе це викликає у нас позитивні емоції. Але крім позитивних моментів, соцмережі також несуть багато проблем та загроз, про що необхідно знати. Особливо небезпечними соцмережі можуть стати для молоді.

В підтвердження сказаного фахівчиня системи БПД запропонувала дітям переглянути мультфільми про інтернет-залежність, після чого відбулося обговорення даної теми.

Наприкінці заходу учні отримали пам’ятки «Основні правила безпечної роботи в Інтернеті, про які варто знати дітям» та буклети системи БПД.

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД

image7Правовий урок «Безпечний Інтернет» провели для учнів 3-А класу Каланчацької опорної школи №1фахівчиня Каланчацького бюро правової допомоги Світлана Коханевич разом із студенткою-практиканткою Одеської юридичної академії Кариною Котляренко.

Під час заходу діти поринули в цікаву подорож, переглядаючи мультфільм «Безпечний Інтернет. Найжахливіший тиждень Петрика!» та пограли в міні-гру «Чи знаєте ви правила безпечного Інтернету?».

По завершенні гри діти висловлювали свою думку, а правозахисниці пояснили, чого треба уникати, аби Інтернет був безпечним.

«Потрібно дотримуватися деяких правил, – зазначила Світлана Коханевич, – не викачувати невідомі файли, не реєструватися на дивних і незрозумілих сайтах, не вписувати свої особисті і персональні дані. Але треба користуватися антивірусними програмами, які застерігають від шахраїв».

«Отже, – наголосила Світлана Коханевич, – потрібно пам’ятати: безпека – понад усе, особливо безпека в Інтернеті».

Завершивши захід, фахівчині системи БПД вручили дітям буклети відповідної тематики, а класному керівникові запропонували пройти онлайн курс «Протидія та попередження булінгу (цькуванню) в закладах освіти».

Каховський місцевий центр з надання БВПД

В рамках відзначення Дня безпечного Інтернету фахівчиня Верхньорогачицького бюро правової допомоги Олена Філімоненко провела для учнів 7-8 класів Верхньорогачицької загальноосвітньої школи № 2 виховну годину «Безпечний Інтернет: як уникнути неприємностей у мережі».

Підліткам цікаво було дізнатися про безпеку в інтернеті, як захиститися, зокрема від кібербулінгу, інших ризиків. Разом з тим вони отримали алгоритм дій, як себе поводити в соціальних мережах. Не зайвою була для старшокласників й інформація про юридичну відповідальність за розповсюдження відео інтимного характеру в Інтернеті.

image8image9

Окрім того, Олена Філімоненко запропонувала підліткам переглянути з подальшим обговоренням мультфільми про переваги сучасних технологій та приховані небезпеки, які можуть загрожувати окремим людям та суспільству в цілому. Потім діти проаналізували, скільки часу кожен витрачає на користування смартфоном, що при цьому отримує, а що насправді втрачає. Тож дійшли висновку, що впродовж дня діти використовують смартфони без конкретної мети, а залежність від ґаджетів позбавляє людину реального життя та руйнує стосунки з близькими.

Підсумовуючи, підлітки спільно з представницею системи БПД розробили Правила інтернет-безпеки та інтернет-етики, якої обіцяли дотримуватися під час спілкування в мережі, а поводити себе так, як би хотілося, щоб поводилися з ними.

image11