назад

У Дніпрі обговорили перспективи співпраці системи безоплатної правової допомоги з об’єднаними територіальними громадами

IMG 088414 листопада 2017 року у Дніпропетровській обласній раді відбувся круглий стіл «Першочергові завдання розвитку ОТГ» за участі представників об`єднаних територіальних громад Дніпропетровщини та їх колег з  Чернігівщини. На заході побувала директор Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ліна Сергієва.

Заступник керівника апарату обласної ради Олена Сватко-Савченко привітала учасників круглого столу від імені керівництва обласної ради та побажала гостям з Чернігівщини плідної роботи. А ще отримання нового досвіду, адже Дніпропетровщина є лідером в Україні у провадженні децентралізаційних процесів.

Олена Тертишна, директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, розповіла про перші результати децентралізації у області, перспективи розвитку та кращі практики об’єднаних громад регіону. А також розкрила питання міжмуніципального співробітництва, розвитку інституту старост тощо.

Директор Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Сергій Серьогін закцентував увагу присутніх на важливості співпраці науковців інституту та практиків у питаннях підготовки програм розвитку місцевого самоврядування, визначення оптимальних моделей новостворених ОТГ та ін. Про власний досвід з питань децентралізації, розподілу та передачі  повноважень, розбудови старостинських округів розказали голова Томаківської районної ради Наталія Скрипченко та Волоський староста Андрій Пінчук.

До побудови ефективної комунікації між діючою системою безоплатної правової допомоги та мешканцями громад присутніх закликала очільниця Першого дніпровського місцевого центру з надання БВПД Ліна Сергієва. Директор центру розповіла про можливості втілення програм надання БПД та наголосила на тому, що співпраця з системою безоплатної правової допомоги сприятиме підвищенню правової спроможності та правових можливостей новостворених об’єднаних територіальних громад. Принагідно Ліна Сергієва поінформувала присутніх про реалізацію в Україні національного правопросвітницького проекту Мін’юсту  «Я МАЮ ПРАВО!».

Ці та інші, підняті спікерами питання,викликали жваве обговорення у професійному середовищі. Володимир Бойко – голова делегації гостей – подякував дніпрянам за цікаве та змістовне обговорення спільних проблем з питань децентралізації. Та висловив впевненість, що наступні дні візиту будуть не менш плідними, бо в програмі – зустрічі в селищних радах, знайомство з роботою старостинських округів, місцевою пожежною охороною та іншими проявами місцевих ініціатив (громадськими організаціями, проектною діяльністю), відвідування ЦНАПу, міні-ГЕС, кооперативного елеватора, об’єктів соціальної сфери що оновлюються.

Нагадуємо, що захід відбувся у рамках  освітньо-інформаційного візиту учасників проекту фонду Ганса Зайделя (Німеччина, Баварія) та Чернігівського центру підвищення кваліфікації «Сталий розвиток ОТГ, міст і селищ Чернігівської області».

Довідково. За час впровадження  реформи в області було створено 53 територіальні громади (до кінця року їх має бути 56).  Бюджет громад збільшився від 2 до 12 разів. За 2017 рік до громад надійшло більше 700 млн. грн. Завдяки збільшенню фінансування  в громадах було реалізовано багато  проектів. Серед яких будівництво  опорних шкіл,  садочків, відкриття близько 30 ЦНАПів, реконструйовано 160 кілометрів доріг, встановлено освітлення та інше.

Перший дніпровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням БПД, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.