назад

У Дніпропетровській ОДА пройшов круглий стіл, присвячений проблемам учасників АТО

IMG 554515 грудня 2016 року на базі Дніпропетровської обласної державної адміністрації пройшов круглий стіл на тему: «Соціальний та правовий захист учасників АТО – реалії, перспективи, взаємодія». Участь у заході взяли представники органів державної влади, правозахисні та громадські організації, а також фахівці Дніпропетровського Регіонального центру з надання БВПД та Першого дніпропетровського місцевого центру.

Володимир Юрченко, заступник голови Дніпропетровської ОДА, вітаючи учасників круглого столу зазначив, що з Дніпропетровщини в зону АТО пішло майже 25 тисяч чоловік, тож завдання влади та зокрема Центру допомоги учасникам АТО, відкритого при ОДА, зробити все необхідне для вирішення будь-якого питання, яке хвилює бійців. Адже кожне звернення до Центру – це окрема людська доля, історія.

Людмила Яцуба, очільниця Дніпропетровського регіонального центру з надання БВПД, підкреслила, що дана зустріч є свідченням того, що органи державної влади і громадські організації не байдужі до проблем учасників АТО. «Система БПД стрімко розвивається, пріоритетною категорією громадян для нас є учасники АТО. На сьогоднішній день юристами системи БПД вже зроблено чимало напрацювань, якими ми можемо поділитися одне з одним, – зазначила Л. Яцуба, – і у тісній співпраці досягти позитивних результатів».

Вікторія Дубовенко, член ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня», представила загальній увазі посібник «Пам’ятка учасникам АТО», який розроблявся протягом тривалого часу та узгоджувався із профільними міністерствами. У ньому детально розписано алгоритм дій для вирішення того чи іншого конкретного питання, яке хвилює учасника АТО.  Важливо, що посібник можна побачити і в електронному вигляді – на сайті ГО «Юридична сотня».

Сергій Полуциган, заступник обласного військового комісару, звернув увагу присутніх на тому, що швидко та ефективно вирішити ту чи іншу проблему учасник АТО може зателефонувавши на гарячу лінію Міноборони: 0-800-500-442. «Для кращого результату слід звернутися до юристів, – закликав С. Полуциган – адже правильне формулювання проблеми сприятиме  якнайскорішому її вирішенню і є гарантом того, що вона не загубиться у бюрократичних лабіринтах».

Про висококваліфікованих юристів, які працюють у центрах з надання БВПД та можуть за кошт держави надати правову допомогу учасникам АТО та членам їх сімей розказала присутнім Ліна Сергієва, директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД, який став ініціаторм заходу. Вона розповіла про діяльність системи БПД та закликала усіх присутніх до тісної співпраці. «Ми повинні проговорити усі можливі неузгодження у нашій роботі, метою якої є надання всебічної підтримки учасникам АТО», – зазначила вона.

Серед питань, які обговорювались на круглому столі були також нюанси отримання статусу учасника АТО, вчасне отримання пільг, забезпечення санаторно-курортним лікуванням у наступному році, медична реабілітація, шляхи повернення учасників АТО до продуктивної зайнятості тощо.

Дана зустріч стала першою, але далеко не останньою – такої думки насамкінець дійшли усі присутні на круглому столі. Спірні питання, неузгодженості на законодавчому рівні, буквоїдство чиновників не мають стати на заваді соціального захисту АТОвців та їх родин. Відкритість до співпраці та реальна допомога є запорукою того, що нікого з тих, хто постраждав від війни на сході Украни, не буде залишено напризволяще.

Правову допомоги учасники АТО та члени їх сімей завжди можуть отримати у центрах з надання БВПД, які знаходяться по всій Україні. У Дніпропетровській області Регіональний Центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519. 

Перший дніпропетровський місцевий центр розташований за адресою:м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія –0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

{gallery}news/2016/12/19_1{/gallery}