назад
17.08.18

У Добровеличківці пацієнтів районної лікарні навчали як протидіяти домашньому насильству

01Доволі тривалий час в Україні ставлення до домашнього насильства залишалось суто “домашнім”. Але минулий рік став переломним у питаннях захисту прав людини в Україні. Саме, як захиститись від домашнього насильства пояснила, 17 серпня 2018 року, начальник Добровеличківського бюро правової допомоги Вікторія Грінченко пацієнтам та медичним працівникам дитячого відділення Добровеличківської центральної районної лікарні.
«Майже 17 років в Україні діяв закон “Про попередження насильства в сім’ї”, який передбачав заходи та повноваження органів державної влади у запобіганні та реагуванні на факти застосування фізичної сили в родинах. Однак, в реальному житті постраждалі члени сім’ї та діти частіше залишались сам на сам із домашнім тираном, і ніякої дієвої реакції від державних органів, як правило, не було. Причин такої ситуації чимало – недостатня законодавча регламентація, страх потерпілих звернутися по допомогу, відсутність реагування, насамперед, з боку поліції, складність фіксації та доведення факту насильства», – пояснила Вікторія Грінченко.
 
02
 
 Також вона наголосила, що намагаючись вирішити проблему домашнього насильства, у грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, в якому запропоновано новий підхід до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві. Під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь.
Наприкінці зустрічі Вікторія Грінченко звернула увагу присутніх на реалізації проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО», який діє за принципом «Знаю! Дію! Захищаю!».
Голованівський місцевий центр з надання БВПДзнаходиться за адресою:смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1. Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.