назад

У геріатричному відділенні проконсультували з питань спадкового права: складання та посвідчення заповіту

13413102 489268791264082 7860718835916749597 n

Чортківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в с.Пробіжна Чортківського району організував роботу виїзного консультаційного пункту з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги людей похилого віку та інвалідів.

10 червня 2016 року, в центрі соціальної активності для осіб похилого віку, що створений на базі геріатричного відділення відбувся виїзний прийом громадян, який провели директор місцевого центру Марія Гамбаль, начальник відділу надання БВПД та роботи з адвокатами Надія Попик та адвокат, який надає безоплатну вторинну правову допомогу Сергій Волинець.

13442171 489268794597415 452545112499967896 n“У теперішній час одинокі люди похилого віку неодноразово стикаються з проблематикою самотності, соціальною адаптацією в суспільстві та браком належної допомоги спеціалістів різних галузей, хоча саме вони потребують особливої підтримки та захисту, зокрема правового.” – зазначила Марія Гамбаль.

Для отримання правових консультацій до фахівців місцевого центру зверталися громадяни з питаннями щодо соціального та спадкового права: складення та посвідчення заповіту.

Жінці пояснили, що відповідно до статті 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи. Кожна дієздатна особа має право на складання заповіту на випадок своєї смерті. Право на заповіт має фізична особа з повною цивільною дієздатністю та здійснюється особисто. Вчинення заповіту через представника не допускається. Цей документ складається лише від імені фізичних осіб у письмовій формі із зазначенням місця і часу складення, його підписує особисто заповідач (за винятком випадків передбачених Законом) і посвідчує нотаріус. Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або в окремих випадках іншими посадовими, службовими особами. Якщо у населеному пункті немає нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування.

Заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також особи, яка проживає в будинку для осіб похилого віку та інвалідів, може бути посвідчений головним лікарем, його заступником з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров’я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та інвалідів.

Однак право на заповідане майно виникає у особи, на яку складено заповіт, лише у разі смерті заповідача. При цьому слід мати на увазі, що заповіт може бути змінений чи скасований заповідачем у будь-який час. Він також має право скласти новий заповіт. Заповіт, складений пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або в частині, в якій він йому суперечить.

Нагадуємо, що громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до місцевого центру за адресою: вул. Шевченка, 54, м. Чортків, а також за телефоном (03552) 2 09 50.