назад

У Херсоні презентували результати опитування в судах

 SAM 807216.06.2016 у м. Херсоні в готелі «Оптіма» в рамках проекту «Громадянська ініціатива з оцінки якості функціонування судів Херсонської та Миколаївської областей» відбувся круглий стіл на тему «Презентація результатів опитування в судах Херсонської області».

У листопаді-грудні 2015 року за ініціативою молодіжної організації «Нова генерація» групою інтерв’юерів було опитано відвідувачів 22 судів Херсонської області – в середньому по 70 респондентів у кожному. Мета проведення цього заходу – встановити якість роботи судів за такими критеріями: фізична доступність до суду, зручність та комфортність перебування в суді, повнота та якість інформації, дотримання термінів судового розгляду, сприйняття роботи працівників апарату суду та безпосередньо суддів. Сьогодні результати дослідження були презентовані запрошеним учасникам круглого столу – представникам апарату судів Херсонської області, членам громадських організацій, журналістам, а також співробітникам Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області.

SAM 8055 SAM 8060 SAM 8062

Керівник проекту Оксана Глєбушкіна ознайомила присутніх з результатами дослідження та основними показниками. Вона зазначила, що в роботі багатьох судів залишається чимало проблем сервісного, організаційного та професійного характеру: неможливість доступу до приміщень людей з фізичними вадами, відсутність належних побутових умов, місць для очікувань, роботи з документами або побачення адвоката з клієнтами, недостатнє інформування відвідувачів про порядок роботи суду, розміри та реквізити сплати судового збору, можливість отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, постійні збої в графіку розгляду справ, необґрунтовані відкладення судових засідань тощо. Також були запропоновані можливі способи вирішення вказаних питань.

SAM 8065 SAM 8072 SAM 8075

Учасники мали можливість обговорити зазначені проблеми, поділитися досвідом, висловити свої думки. Зокрема, директор Регіонального центру Марина Єлисєєва виступила з пропозицією до працівників апарату суду у вирішенні питання щодо забезпечення кімнати для адвокатів в приміщеннях судів та посилити заходи щодо інформування відвідувачів про можливості отримання безоплатної правової допомоги, особливо в контексті відкриття в області найближчим часом 16 бюро правової допомоги.

SAM 8078 SAM 8085 SAM 8088

Слід зазначити, що подібний проект був першим на Херсонщині, який проводився незалежними організаціями. Сподіваємось, що його результати будуть враховані та вплинуть на підвищення якості роботи судової системи.

SAM 8094 SAM 8100 SAM 8102