назад

У Херсоні вчились правильно реагувати на випадки насильства

2-3 липня у Херсоні для уповноважених представників служби у справах дітей, охорони здоров´я, управління освіти, органів прокуратури, суду та Національної поліції пройшов дводенний тренінг, участь в якому взяла й директорка Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

Мета тренінгу, організатором якого виступило Представництво Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), – профілактика та протидія домашньому насильству, насильству за ознакою статі та налагодження механізму надання допомоги постраждалим особам.

Необхідно сказати, що на Херсонщині проект UNFPA реалізується з вересня 2017 року і спрямований на посилення системи запобігання та протидії насильству щодо жінок на національному та місцевому рівнях шляхом забезпечення доступності якісних послуг для постраждалих від насильства та формування в українському суспільстві культури нульової толерантності до цього явища. У Херсонській області діє Координаційна обласна міжвідомча рада з питань сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми, та робоча група, до складу якої входить Марина Єлисєєва.

 

Як відомо, необхідною умовою успішного навчання є поєднання теорії з практикою та роботою над реальними проблемами – усе це містила програма тренінгу «Посилення ефективності міжсекторального реагування та взаємодії у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі».

Разом з тим учасники відпрацьовували алгоритм дій з координації надання допомоги (медичної, соціально-психологічної, правової), розв´язували вправи, дискутували, обмінювались досвідом та разом шукали шляхи вирішення наболілих питань.

Професорка кафедри цивільного та кримінального права і процесу Чорноморського національного університету, експертка УГСПЛ  Алла Блага ознайомила аудиторію зі змінами національного законодавства з питань запобігання та протидії насильству, яке відтепер орієнтоване на допомогу постраждалим.

Особливу увагу приділила принципам реагування на випадки насильства та налагодженню міжвідомчої взаємодії.

Про міжнародні стандарти надання допомоги постраждалим від насильства, рекомендації щодо ефективного реагування та запобігання насильству за ознакою статі розказала регіональна спеціалістка UNFPA Наталія Сергієнко.
Разом з нею учасники відпрацьовували алгоритм дій фахівців у відповідній сфері.

Учасники навчання долучились й до розробки спільного плану дій щодо посилення міжсекторального реагування та координації на регіональному та місцевому рівні з подальшою роботою в групах, презентаціями та обговоренням напрацювань.

Як зазначила Марина Єлисєєва, завдяки проекту UNFPA на Херсонщині другий рік поспіль триває кропітка робота, в ході якої тренери передають свої знання, уміння, досвід тим, хто безпосередньо працює з постраждалими від домашнього та ґендерно зумовленого насильства. Це є дуже важливими для налагодження правильної комунікації з представниками цієї вразливої категорії громадян. Окрім того, Марина Єлисєєва проінформувала, що в Україні триває інформаційна кампанія «СтопНасильство», яка ініційована Міністерством юстиції в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

А ми, у свою чергу, нагадаємо, що жертви насильства з початку 2018 року отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, яке включає захист від обвинувачення; представництво інтересів у суді, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру та пропонуємо переглянути пам´ятку «Першочергові дії жертви домашнього насильства».

Пропонуємо переглянути/завантажити додаткові матеріали тренінгу для поточного користування :

За результатами навчання всі учасники тренінгу отримали сертифікати.

Місцезнаходження центрів та бюро правової допомоги Херсонській області можна подивитись тут.

Контакти Херсонського обласного центру соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді:

  • м. Херсон, вул. Воронцовська, 11
    тел.:(0552) 26-35-51; 46-05-46; 46-05-51; 46 05 46

Контакти мобільних бригад: 

  • м. Херсон та  Білозерський, Олешківський, Голопристанський райони:
    +38066 736 87 94; +38073 052 55 71
  • смт. Чаплинка та Чаплинський, Новотроїцький, Каланчацький райони:
    +38066 758 96 21; +38073 052 55 76
  • м. Нова Каховка та Каховський, Бериславський райони:
    +38066 758 96 61; +38073 138 59 81
  • м. Генічеськ та Генічеський район:
    +38095 512 97 90; +38073 138 62 43