назад

Захист виборчих прав громадян обговорювали спільно з омбудсменом ВГО «ОПОРА»

Система безоплатної правової допомоги та Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» консолідують зусилля в частині правопросвітницької діяльності щодо інформування громадськості стосовно прав, пов’язаних з виборами до органів державної влади та місцевого самоврядування, активізації громадян до участі у демократичних процесах.

На базі Сумського місцевого центру з надання БВПД омбудсменка ВГО «ОПОРА» Валентина Волік провела навчання щодо захисту виборчих прав для адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, та працівників системи БПД у регіоні.

Очільниця Регіонального центру Олена Демченко наголосила:

«У зв’язку з виборами як до центрів з надання БВПД, так і до контактного центру почастішали звернення громадян з питаннями, що стосуються їхніх виборчих прав. Тож, для нас важлива співпраця з «ОПОРОЮ», а також навчання наших фахівців, які надаватимуть правову допомогу клієнтам з цих питань».

Під час зустрічі Валентина Волік акцентувала увагу на актуальних питаннях виборчого законодавства, обговорила з фахівцями системи БПД, з якими проблемними ситуаціями вони найчастіше стикаються під час надання правової допомоги клієнтам з питань виборчого права. Серед основних проблем у виборчому процесі озвучено наступні:

  • недосконалість законодавства;
  • нерозуміння специфіки виборчого законодавства правоохоронцями та непріоритетність для них порушень у цій сфері;
  • стилі строки розгляду справ та низька «продуктивність» судів в цій категорії справ;
  • низька правосвідомість виборців та пасивність осіб, права яких порушуються тощо.

Також фахівчиня ознайомила присутніх з аналізом доступності громадян до виборчих дільниць. На Сумщині лише 30% з них відповідають державним нормам.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

В Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.