назад

Забезпечуємо права у виборчому процесі

4 та 5 липня в приміщенні Львівського місцевого центру відбулися навчання для директорів та працівників місцевих центрів, а також адвокатів, які залучаються до надання  безоплатної вторинної правової допомоги та працівників системи БПД щодо захисту виборчих прав.

З ініціативи Координаційного центру з надання правової допомоги, Регіональним центром спільно з Львівським місцевим центром та омбудсменом ВГО «ОПОРА» проведено навчання, головною метою яких було посилення спроможностей системи безоплатної правової допомоги при здійсненні захисту інтересів громадян під час реалізації своїх виборчих прав.

Представник Регіонального центру Орест Шот окреслив проблематику, пов’язану із забезпеченням системою безоплатної правової допомоги надання якісної правової допомоги у разі порушення виборчих прав громадян, а також відмітив важливу роль, яку здійснюють місцеві центри з надання БВПД спільно з громадським сектором у сфері захисту виборчих прав шляхом проведення правопросвітницьких заходів на місцях.

Громадський омбудсмен Ярина Гаєцька-Колотило та регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області Руслан Клапчук звернули увагу, зокрема, на тих моментах у законодавстві, котрі можуть стати причиною порушення прав виборців та на способи їх вирішення.

В процесі навчання обговорили варіанти поведінки під час реалізації елементів виборчого процесу, таких як, перевірка у списках виборців, можливість зміни місця голосування, сам процес голосування та інше.

Окрім цього, присутні поділились інформацією щодо проведених та запланованих правопросвітницьких заходів на місцях, спрямованих на підвищення правової обізнаності громадян щодо реалізації своїх виборчих прав.

Нагадаємо, що заходи відбулися в рамках реалізації спільних ініціатив, закріплених МЕМОРАНДУМОМ про співпрацю між Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» та Координаційним центром з надання правової допомоги від 13 лютого 2019 року, направлених на консолідацію зусиль з якнайширшого інформування громадян щодо їх прав у процесі реалізації виборчого законодавства.

У разі необхідності можна звернутися за консультацією у будь-який місцевий центр чи офіс ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА».