назад

У Конотопі працювала фокус-група з питань захисту прав паліативних хворих

KoM 171017 1113 жовтня на базі Конотопського місцевого центру пройшло засідання фокус-групи з питань захисту прав паліативних хворих та порушених медичних прав пацієнтів, які є клієнтами центру. Модератором заходу виступила Валентина Волік, яка спрямовувала розмову в конструктивне русло обговорення різних варіантів сприйняття проблем захисту прав паліативних хворих та обговорення шляхів надання їм правової, соціальної, психологічної допомоги.

Представники благодійних фондів “Крила надії” (директор Валерія Рошкован) та “Відень” (директор Світлана Шут), громадської організації “Філософія здоров’я” (Оксана Козіна та Оксана Добрянська), громадський діяч Оксана Затолокіна та головний лікар Відділкової лікарні Ігор Кошевецький в діловій атмосфері обговорили нагальні питання захисту прав паліативних хворих та реформування медичної галузі. Розкриття мотивації представників громадського сектору, які займаються наданням різного виду допомоги паліативним хворим, дало змогу зробити якісні висновки, а саме – щодо необхідності консолідації зусиль громади на вирішення питань захисту прав паліативних хворих.

Директор центру Олександр Муха, привітав присутніх в стінах закладу та висловив надію, що така форма роботи з лідерами громади дасть змогу більш ефективно вирішувати правові та соціальні проблеми мешканців міста. Присутні також обговорили можливості відкриття паліативного відділення у Конотопі та лоббіювання прийняття міської Програми Громадського здоров’я, де буде окремим розділом прописано фінансування з міського бюджету роботи паліативного та хоспісного відділень. Валентина Волік презентувала результати роботи моніторінгових груп з питань паліативної допомоги в Україні в рамках  діяльності національного превентивного механізму. Оксана Добрянська, член ГО «Філософія здоров’я» розповіла присутнім про позитивні приклади організації роботи в Україні  з дітьми, які мають невиліковні хвороби та,зокрема, більш детально зупинилася на практичних аспектах створення палативного відділення у Краснопіллі Сумської області. Директор благодійного фонду “Відень” Світлана Шут поділилася досвідом залучення коштів іноземних благодійників для створення та функціонування дитячого гематологічного відділення для онкохворих у місті Суми. Валерія Рошкован, директор міжнародного благодійного фонду”Крила надії” зосередила увагу присутніх на проблемних питанях підвищення кваліфікації лікарів, які іноді не розуміють філософію підходів до лікування паліативних хворих. Головний лікар Відділкової лікарні Ігор Кошевецький надав інформацію щодо .медичних аспектів роботи з паліативними хворими Всі присутні одностайно дійшли висновку,що необхідно об’єднати зусилля громадськості та депутатського корпусу для прийняття міської Програми розвитку громадського здоров’я у місті Конотоп. Робота тематичної фокус-групи дала змогу апробувати нову ефективну форму правовпросвітницької діяльності з лідерами громади.

Довідково:

Адреса центру:

41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43

Телефон (05447) 6-23-47

Електронна пошта центру: konotop.sumy@legalaid.gov.ua

Юрисдикція Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

м. Конотоп та Конотопський район,

м. Буринь та Буринський район,

м. Ромни та Роменський район,

Липово – Долинський та Недригайлівський райони Сумської області.

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0(800) 213 103.