назад

Зловживання спиртними, наркотичними засобами, наслідки та відповідальність за порушення чинного законодавства

OkM 171019 0117 листопада начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов спільно зі спеціалістом Лебединського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталією Харченко та начальником Лебединського відділу пробації Анатолієм Глухом провели семінар на тему «Зловживання спиртними, наркотичними засобами, наслідки та відповідальність за порушення чинного законодавства».

До відома присутніх довели інформацію про те, що наркоманія – це хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон. Систематичне вживання наркотику, як правило, викликає потребу у збільшенні доз. Вражаються внутрішні органи, виникають неврологічні і психічні розлади, розвивається соціальна деградація.

Перелік наркотичних речовин, узятих під контроль, приведений у Єдиній конвенції про наркотичні засоби 1961 року.

Сергій Іванов зазначив: «Наркоманія супроводжує різні форми злочинності, тому що, по-перше, з метою отримання наркотиків наркомани вчиняють тяжкі й особливо тяжкі корисливі і корисливо-насильницькі злочини. По-друге, наркомани часто чинять злочин під безпосереднім впливом наркотиків на психіку. Взаємозв’язок наркоманії і злочинності виявляється також у вчиненні протиправних дій, пов’язаних із незаконними операціями з наркотиками (виготовлення, збереження, збут, придбання), що підпадає під дії ст. 307 Кримінального кодексу України (ККУ)».

Також було обговорено проблемне питання пияцтва на початковому етапі як результат  неправильного виховання, слабохарактерності, та наркоманії як серйозної хвороби, що потребує спеціального лікування.

Учасників семінару проінформовано про обставини, які  обтяжують покарання, а відповідно до п.13 ч.1 ст. 67 ККУ а саме: вчинення злочину особою, що перебуває у стані алкогольного сп’яніння або у стані, викликаному вживанням наркотичних або інших одурманюючих засобів.

Довідково: Лебединське бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; тел. (05445) 2-14-12.