назад

У Козельщині відкрився дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги

27.09.2017distpynktprobaciy

27 вересня 2017 року в Козельщинському районному секторі Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції розпочав свою роботу дистанційний пункт доступу до правової допомоги. Відтепер, щомісяця останної середи, за адресою с-ще. Козельщина вул. Остроградського, 117, працівники Козельщинського бюро здійснюватимуть прийом громадян  з 10.00.-11.00 год. на базі  дистанційного пункту.

          Під час роботи дистанційного пункту, заступник начальника Козельщинського бюро правової допомоги Аліна Литовченко, ознайомила співробітників та відвідувачів установи з основними положеннями Закону України ”Про безоплатну правову допомогу”, зазначила основні функції та напрямки роботи бюро, роз’яснила  поняття  первинної та вторинної правової допомоги, порядок доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, категорії громадян, які мають право на БВПД тощо. 27.09.2017distpynktprobaciy1

         Відвідувачі, які цього дня завітали до дистанційного пункту отримали консультації з питань сімейного права. Зокрема, Аліна Литовченко надала консультації щодо порядку визнання батьківства та роз’яснила порядок подачі спільної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (відповідно до ст. 126 Сімейного Кодексу) та в судовому порядку відповідно до ст. 128 зазначеного кодексу. Також, фахівець бюро наголосила і на застосуванні позовної давності в один рік, яка  починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство, в разі виникнення спору про батьківство між чоловіком матері дитини та особою, яка вважає себе батьком дитини.

      Також, громадяни, які відвідали дистанційний пункт доступу до правової допомоги, мали змогу отримати друковані інформаційні матеріали та дізнатися про можливість скористатися послугами, які надаються фахівцями відділу безпосередньо в приміщенні Козельщинського бюро правової допомоги.

         Нагадуємо, що отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Козельщинського бюро правової допомоги, яке  знаходиться за адресою: с-ще. Козельщина, вул. вул. Остроградського,75/15; тел.: (05342) 3-14-40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який обслуговується Всеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Довідково. Пробація – система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності. обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь. Пробація застосовується до:

особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт;

особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт;

особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням;

звільнені від відбування покарання вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до трьох років;

особи, засуджені до обмеження волі, які направляються для відбування покарання до виправних центрів;

особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.