назад

У Кременецькому місцевому центрі за круглим столом обговорили шляхи та методи захисту і протидії домашньому насильству

27656949 736717656519193 7724521826251167918 n

06 лютого 2018 року у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся круглий стіл на тему: «Домашнє насильство – шляхи та методи захисту та протидії».

Захід відбувся за участі директора та фахівців місцевого центру Валентини Вербицької, Наталії Бобрик, Тетяни Точинської, Ярослава Лиса, начальника сектору превенції та інспектора ювенальної превенції Кременецького відділу поліції ГУНП в Тернопільській області Володимира Рамського та Руслани Міщук, директора та заступника директора – начальника відділу з соціальної роботи Кременецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алли Злочевської та Наталії Дранчук, головного спеціаліста відділу освіти Кременецької міської ради  Тетяни Касьянчук, методиста – психолога районного методичного кабінету відділу освіти Кременецької райдержадміністрації Тетяни Систалюк, начальника та  головного спеціаліста – юрисконсульта служби у справах дітей Кременецької міської ради Наталії Бесяди та Миколи Данилюка, головного спеціаліста з питань соціально-правового захисту дітей служби у справах дітей Кременецької райдержадміністрації Тетяни Тимець, начальника відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Кременецької міської ради Андрія Станіславенко, головного спеціаліста відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту Кременецької райдержадміністрації Галини Циганюк, інспектора Кременецького районного сектору з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробацій Міністерства юстиції Віталія Грищука та кореспондентів  ТОВ « Інформацій центр « Діалог» Алли Ольшанської і Катерини Зуб. Модератором заходу виступив інтегратор Кременецького місцевого центру  Ярослав Лис.

27750016 736717373185888 1752819060240983725 n

Необхідність організації та проведення даного круглого столу виникла внаслідок того, що 8 січня цього року набрав законної сили Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким передбачено налагодження тісної взаємодії всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та внесено зміни у інші законодавчі акти, зокрема у З У «Про безоплатну правову допомогу».

27657672 736717376519221 2709796384571386176 n

У своєму вступному слові Валентина Вербицька дала коротку оцінку основних норм новоприйнятого Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», повноважень центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (ст. 13 ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству») та поінформувала присутніх, що Міністерство юстиції України спільно з американськими партнерами Агентства з питань міжнародного розвитку USAID запровадило всеукраїнський проект «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами України, навчити ці права реалізовувати та захищати, підвищити юридичну грамотність і викрити корупцію в держустановах.

27655509 736717386519220 8114378626640653651 n

Наталія Бобрик та Тетяна Точинська проаналізували загальні практики надання безоплатної вторинної правової допомоги даній категорії осіб, до набрання чинності Закону України « Про запобігання та протидію домашньому насильству» та повноваження центрів за надання безоплатної вторинної правової допомоги у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

27657893 736717676519191 3966097898949811211 n

Про повноваження уповноважених підрозділів органів Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, згідно ст. 10 ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству», розповіли Володимир Рамський та Руслана Міщук. До повноважень уповноважених підрозділів органів Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству належать: виявлення фактів домашнього насильства та своєчасне реагування на них;  прийом і розгляд заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства, у тому числі розгляд повідомлень, що надійшли до кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, вжиття заходів для його припинення та надання допомоги постраждалим особам з урахуванням результатів оцінки ризиків у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спільно з Національною поліцією України; інформування постраждалих осіб про їхні права, заходи і соціальні послуги, якими вони можуть скористатися; винесення термінових заборонних приписів стосовно кривдників; взяття на профілактичний облік кривдників та проведення з ними профілактичної роботи в порядку, визначеному законодавством; здійснення контролю за виконанням кривдниками спеціальних заходів протидії домашньому насильству протягом строку їх дії; анулювання дозволів на право придбання, зберігання, носіння зброї та боєприпасів їх власникам у разі вчинення ними домашнього насильства, а також вилучення зброї та боєприпасів у порядку, визначеному законодавством; взаємодія з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству; звітування з даного питання. Також, поліцейські можуть проникати до житла особи без вмотивованого рішення суду в невідкладних випадках, пов’язаних із припиненням вчинюваного акту домашнього насильства, у разі безпосередньої небезпеки для життя чи здоров’я постраждалої особи.

27657829 736717789852513 1056668563862962046 n

З діяльністю центру соціальних служб з попередження та протидії домашньому насильству присутніх ознайомила  Алла Злочевська та Наталія  Дранчук.  Інформацію про практичні заходи органів управління освітою, навчальних закладів та установ системи освіти у сфері запобігання та протидії домашньому насильству учасники круглого столу отримали від Тетяни Касьянчук.  Як організовано методичну роботу в закладах середньої освіти, щодо запобігання домашньому насильству присутні почули від Тетяни Систалюк. Про повноваження служб у справах дітей міської ради та РДА у даній сфері розповіли Наталія Бесяда та Тетяна Тимець.

27750883 736717979852494 1237018593944230346 n

Як можуть долучитися до проведення заходів з запобігання та протидії домашньому насильству відділи у справах сім’ї, молоді та спорту Кременецьких міської ради та райдержадміністрації учасників круглого столу проінформували Андрій Станіславенко та Галина Циганюк. Керівник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Кременецьких міської ради запропонував присутнім об’єднати матеріальні та інтелектуальні зусилля при створенні інформаційних матеріалів з питань запобігання та протидії домашньому насильству.

Віталій Грищук ознайомив присутніх з заходами, що проводяться серед умовно засуджених громадян у сфері запобігання та протидії домашньому насильству працівниками сектору пробації.

Катерина Зуб запевнила присутніх у тому, що на сторінках районної газети «Діалог» завжди найдеться місце для матеріалів на дану тематику. Окрема подяка Аллі Ольшанській та газеті «Діалог» за надані якісні фотоматеріали.

В ході роботи круглого столу проведено аналіз норм діючого законодавства у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Присутні обговорили питання налагодження тісної взаємодії всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Учасники круглого столу констатували, що разом з вступом у законну силу вище згаданого закону не затверджені і не надійшли до виконавців відповідні методичні та інструктивні матеріали, що суттєво утруднює роботу  всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Домовлено про необхідність проведення, після введення в дію необхідних методичних та інструктивних матеріалів, робочої зустрічі для координації спільних зусиль всіх задіяних суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Крім того, у ході обговорення більшість учасників висловили думку про актуальність питання надання соціально-психологічної допомоги особам, що постраждали від домашнього насильства, як правило мамам з дітьми, та  про необхідність створення у місті Кременець центру соціально-психологічної реабілітації осіб, що постраждали від домашнього насильства. Представники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей та відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту РДА повідомили, що будуть ініціювати розгляд даного питання на координаційній раді райдержадміністрації з попередження домашнього насильства.

На завершення учасники відмітили актуальність проведення даного заходу та зазначили, що такі зустрічі несуть практичну користь для усіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Організатори заходу подякували всім хто відгукнувся на запрошення місцевого центру та взяв активну участь у його роботі.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець. Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.