назад

19458298 1408208139224770 127079777 n

За даними громадських організацій понад 1 млн. жителів України щороку стають жертвами родинного насильства. І тільки близько 10 % постраждалих звертаються за допомогою до правоохоронних органів та соціальних служб. Нещодавно Кременецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували та провели засідання круглого столу на тему: «Попередження насильства в сім’ї».

У засіданні  взяли  участь заступник голови районної ради Михайло Меснікович, представники відділу поліції, районного підрозділу з питань пробації,  районного центру зайнятості, управлінь соціального захисту населення, служб у справах дітей, відділів освіти, у справах  сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту, юридичних відділів, районної державної адміністрації та Кременецької міської ради.

19415699 1408208302558087 1520636909 n

Учасники розглянули причини виникнення насильства, правові аспекти щодо захисту людей від насилля, здійснення профілактичної роботи  та заходів щодо його попередження, а також обговорили шляхи вирішення даного питання.

Присутні на круглому столі зауважили, що одним із методів подолання родинного насильства є можливість постраждалого позбутися «комплексу жертви», вирватися із заскорузлих уявлень про сімейне життя, подивитися на себе і на свою родину збоку. Соціальні стереотипи та  життєві звички є причиною того, що значна частина жертв насильства згодом відмовляються від своїх заяв та свідчень. Відсутність волі у жінки покінчити із існуванням в середовищі домашнього насильства згодом лягає важким психологічним тягарем і на дітей.

Директор Кременецького місцевого центру Валентина Вербицька  зазначила, що всі причетні до цього питання структури повинні посилити свої зусилля у цьому напрямку, намагаючись достукатись до кожної жертви родинного насильства. Очільниця зазначила, що за допомогою жертвам домашнього насильства можна звертатися не лише до державних органів, але і до громадських організацій. Так, зокрема, до Міжнародного правозахисного центру «Ла Страда-Україна» на національну «гарячу лінію» за номером телефону 0 800 500 355 або «386» (для дзвінків із мобільного) за 2016 рік звернулось 1 млн. 800 тисяч українців.

19433643 1408208709224713 813524755 n

Крім того, Валентина Вербицька розповіла про початок роботи мобільних груп з протидії домашньому насильству «ПОЛІНА». Цей захід ініційований МВС України, Мінсоцполітики України, Фондом народонаселення ООН (UNFPA) та МФО «Рівні можливості». Зазначений пілотний проект розпочав свою роботу одночасно в Дарницькому районі м. Києва, Малиновському районі м. Одеси та м. Сєверодонецьк Луганської області, а до середини 2018 року проект планується поширити на всю територію України. Домашнє насильство – це проблема, про яку треба говорити та проводити інформаційні заходи задля підвищення рівня обізнаності громадян. Вже  напрацьовано необхідні законопроекти щодо протидії домашньому насильству, створено 26 мобільних бригад, які вже працюють на Сході України. Також функціонують «гарячі лінії», куди можуть звернутись українські громадяни, які стали жертвами домашнього насильства або торгівлі людьми. Із працівниками мобільних бригад проведено тренінги щодо реагування на дані випадки. Для організації комплексної допомоги постраждалим до проекту залучатимуться й інші партнери з метою розвитку необхідної інфраструктури, зокрема притулків, забезпечення необхідної соціальної, медичної, психологічної, юридичної допомоги та створення можливостей для повноцінного повернення до нормального життя, а також проведення корекційної роботи із кривдниками.

Присутні відзначили, що правоохоронним органам та соціальним службам бракує повноважень для дієвого захисту жертв домашнього насильства та недопущення рецидиву насильства. Крім того відмітили, що дієвим заходом порятунку жертв домашнього насильства може стати створення реабілітаційних психологічних центрів, де буде змога подивитися на своє життя збоку, пройти курс психологічної та фізичної реабілітації. Але на сьогодні створенням таких центрів можливе тільки з ініціативи та за участі громадських організацій, небайдужих громадян.

Працівники Кременецького місцевого центру закликали присутніх направляти постраждалих осіб для отримання безоплатної правової допомоги до Кременецького місцевого центру.

Нагадуємо, що до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2 52 33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc.

Бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють за адресами:

Збаразьке бюро правової допомоги — м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19;

Зборівське бюро правової допомоги — м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47;

Лановецьке бюро правової допомоги — м. Ланівці, вул. Незалежності, 20а;

Шумське бюро правової допомоги — м. Шумськ, вул. Шевченка, 3.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).