назад

У Києві презентували дієву систему протидії домашньому насильству

У Києві фахівці системи безоплатної правничої допомоги долучилися до навчань з підготовки експертів та експерток з питань розбудови місцевих систем запобігання та протидії домашньому насильству, під час яких презентували дієві алгоритми взаємодії спеціалізованих служб, системи БПД та поліції, зокрема щодо перенаправлення потерпілих від домашнього насильства.

Отож, 25 представників з різних куточків України, серед них експерти з Харкова, Дніпра, Сум, Миколаєва та Краматорська, знайомилися з кращими практиками міжвідомчої взаємодії у сфері протидії домашньому насильству та інноваційними методами столиці, щоб застосувати набутий досвід у своїх містах.

Заступниця  директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська поділилася досвідом багаторічної співпраці з Київським міським центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству і іншими спеціалізованими службами. Завдяки налагодженій взаємодії, лише цього року 217 постраждалих людей отримали безоплатну правничу допомогу, 112 з них — вторинну правову допомогу.

«Ми щодня надаємо безоплатну правову допомогу постраждалим від домашнього насильства та розуміємо важливість комплексного підходу у вирішення проблем таких людей. Саме тому ми постійно взаємодіємо з соціальними службами міста, щоб постраждала від домашнього насильства людина в повній мірі могла відновити власні права», — наголошує заступниця  директора Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Маньківська.

Так, фахівці Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД, у межах меморандуму про співпрацю з Київським міським центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, з 2017 року допомагають особам, що постраждали від домашнього насильства.

Зокрема, центр, як спеціалізована служба підтримки постраждалих від домашнього насильства, видає направлення на надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, що звертаються за підтримкою і захистом.

Більше того, на базі Київського міського центру гендерної рівності, запобігання та протидії насильству організовано роботу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги, яка, за потреби, відразу доправляє постраждалих від домашнього насильства до головного офісу Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Постраждалі при цьому отримують безоплатну правову допомогу позачергово.

Проте правова допомога постраждалим від домашнього насильства — це завжди більше, ніж скласти позовну заяву і здійснити представництво інтересів в суді. Клієнтам необхідна підтримка, співчуття і розуміння ситуації, а тому правильна побудова співпраці з партнерами системи БВПД допомагає в наданні не тільки юридичних послуг, а й забезпеченні надання психологічної підтримки та поміщення в притулки для постраждалих від домашнього насилля та кризові кімнати.

Загалом, учасники навчань дізналися про сервіси, які працюють та забезпечують підтримку постраждалим від домашнього насильства, постійно вдосконалюються і, безперечно, можуть бути прикладом для інших регіонів.