назад

У Львові для суддів місцевих загальних судів відбувся семінар «Забезпечення та реалізація прав внутрішньо переміщених осіб»

Як правильно поводитися з внутрішньо переміщеними особами, розглядати їх справи та які особливості виникають в ході їх розгляду? Відповіді на ці питання присутні намагались знайти під час семінару.

Розпочався захід з вітальних слів директорки Львівського регіонального відділення Національної школи суддів Оксани Польної, тренера з питань верховенства права Львівського регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу Маркуса Ролофса та директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігоря Микитина.

«Колеги, у зв’язку із вторгненням російської федерації, перед нами постали неабиякі виклики. Левова частка внутрішньо переміщених осіб потребує нашої допомоги, тож запрошую вас ділитись своїми порадами і коментарями для того, щоб спільно надавати якісну правову допомогу», – наголосив Ігор Микитин.

Опісля вітальних слів та знайомства судді мали можливість послухати лекції про гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб від судді Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу й викладача Національної школи суддів України Ігоря Чорного та особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством, гарантії дотримання прав і свобод та врахування психологічних особливостей внутрішньо переміщених осіб. Викладачами були: заступниця голови ГО « Центр «Жіночі перспективи» Марта Чумало та головна юрисконсультка, адвокатка ГО «Центр «Жіночі перспективи» Галина Федькович.

Згодом, судді мали змогу ознайомитись із підсумками допомоги наданої системою БПД регіону за рік воєнного стану особам, які вимушено переселились на Львівщину та попрацювати в групах та аналізували кейси допомоги фахівців БПД внутрішньо переміщеним особам у форматі «жива книга», модераторами цієї частини були заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович, директор Стрийського місцевого центру з надання БВПД Марія Николаїшин та головний фахівець із зв’язків з громадськістю Регіонального центру з надання БВПД Олена Гирба.