назад

У м. Дніпро обговорили проблемні питання протидії корупції

IMG 890825 вересня 2017 року у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ в рамках проекту «Я маю право» відбулось засідання з обговорення проблемних питань протидії корупції. Зустріч організували члени наукового гуртка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності «Шериф».

Гостями заходу стали Наталя Гончаренко, завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції Дніпропетровської ОДА, Кристина Потапова, заступник начальника відділу розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації ГТУЮ, Олександр Снісар, голова Антикорупційної правозахисної ради, а також очільниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області Людмила Яцуба.

Антикорупційна тематика останнім часом перебуває у центрі уваги громадськості, тож не дивно, що доповіді щодо нюансів положень антикорупційного законодавства, відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, протидії корупції та роботи Національного антикорупційного бюро України викликали жваву дискусію у ході засідання.

Однією з важливих тез, яка пролунала під час тематичного семінару, стала теза про те, що  дієва протидія корупції неможлива без послідовних, спланованих і скоординованих дій, об’єднаних однією концепцією, оскільки системні явища потребують системного підходу в їх подоланні. У зв’язку з цим ще більшої актуальності набирає  інформація про створення оперативного антикорупційного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель чи збіжжя, яку було озвучено у ході засідання.

Ще одним напрямком роботи з протидії аграрному рейдерству й консультування з питань антирейдерського законодавства про який дізнались члени наукового гуртка стала організація  «мобільних точок доступу до системи БПД». Консультування під час виїздів у віддалені райони Дніпропетровської області згідно затвердженого графіку здійснюють фахівці Центрів та бюро правової допомоги, а також Головного територіального управління юстиції.

Про систему безоплатної правової допомоги та роботу Регіонального центру з надання БВПД розповіла присутнім Людмила Яцуба. Учасники засіданння дізнались про те, які види правових послуг за рахунок держави можна отримати у центрах та бюро правової допомоги,  цілодобову роботу чергового Регіонального центру, про форму співпраці з адвокатами. Також директор Регіонального центру зазначила, що серед звернень до центрів з надання БВПД є і такі, що стосуються виявлень фактів корупції.

Окрему увагу під час засідання було приділено загальнонаціональному правопросвітницькому проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».Проект покликаний підвищити правову свідомість українців та інформувати громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті.

Нагадуємо, що детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» на сайті prаvo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги).

{gallery}news/2017/09/7{/gallery}