назад

У Мені обговорили гарантії соціального захисту осіб з особливими потребами

PC01593501 грудня 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Омельяненко, на передодні Міжнародного дня інваліда в Україні, з метою підвищення правової обізнаності осіб з особливими потребами, поширення інформації про функціонування системи безоплатної правової допомоги провела інформаційно-просвітницьку лекцію на тему «Правовий аспект осіб з особливими потребами та гарантії їх соціального захисту» для осіб, які перебувають на обліку в Менському районному центрі зайнятості.

Працівник центру роз’яснила, що основним законом України із соціального захисту осіб з особливими потребами є Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Відповідно до якого особам з інвалідністю гарантуються рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість вести повноцінний спосіб життя. В Україні групи інвалідності визначаються згідно з Інструкцією про встановлення груп інвалідності від 05 вересня 2011 року №561, а встановлюються на підставі висновку медико-соціальної експертизи та з урахуванням здатностей інваліда до професійної і побутової діяльності. Будь-яка дискримінація даної категорії осіб забороняється та переслідується законом. З боку держави соціальний захист осіб з особливими потребами полягає у наданні грошової допомоги, засобів пересування, протезування, орієнтації, сприйняття інформації, встановлення опіки або стороннього догляду, а також пристосуванні забудови населених пунктів, громадського транспорту тощо.PC015937

24 липня 2017 року Президентом України підписано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю», яким внесено ряд змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Закон є чинним і дозволяє законодавчо захистити право осіб з інвалідністю або водіїв, які їх перевозять на безоплатне паркування на спеціально обладнаних місцях. Крім того, підвищено розмір штрафів за зупинку чи стоянку, паркування транспортних засобів на місцях, призначених для користування особам з інвалідністю чи особам, які їх перевозять. Збільшилась відповідальність за необлаштування на спеціально обладнаних, відведених майданчиках для паркування місць для інвалідів.

Не залишилось поза увагою питання працевлаштування даної категорії осіб. Увага присутніх акцентувалась на тому, що забезпечення прав на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості. Особи з особливими потребами можуть залучатися до оплачуваних громадських робіт за їх згодою. Особа з інвалідністю, яка не досягла пенсійного віку, не працює, але бажає працювати, має право бути зареєстрованою у державній службі зайнятості як безробітна. Рішення про визнання її безробітньою та взяття на облік приймається центром зайнятості за місцем проживання такої особи на підставі поданих нею рекомендацій МСЕК та документів передбачених законодавством.PC015934

По завершенню заходу працівник Менського МЦ з надання БВПД поширила друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги та наголосила, що за правовою допомогою необхідно звертатись до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.