назад

У Охтирці говорили про зміни у законодавстві

OkM 17 03 24  224  березня 2017 року проведено інформаційний семінар представником Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Мариною ЛАПОНОГ для осіб, які перебувають на обліку у Охтирському міськрайонному центрі зайнятості.

Присутніх було поінформовано про основні завдання та послуги, які надаються в Охтирському місцевому центрі з надання БВПД, а саме: надання консультацій, роз’яснень, складання процесуальних документів, представництво інтересів громадян у суді, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України. Марина Лапоног також повідомила про зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини, відповідно до яких оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця спрощується. «За законом звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб вартості спадщини, яку від спадкодавця одержують члени його сім’ї другого ступеня споріднення: рідні брати та сестри, баба, дід та онуки», – повідомила вона. До цього часу чинним Податковим кодексом передбачалося звільнення від оподаткування члени родини спадкодавця лише першої лінії споріднення.

OkM 17 03 24  1

 

«Спадкоємці першого і другого ступенів також звільняються від необхідності проведення оцінки успадкованих об’єктів спадщини для цілей оподаткування. При цьому для всіх інших спадкоємців податок залишається у розмірі 5%», додала Марина ЛАПОНОГ.

Наприкінці, кожен за потреби мав змогу отримати юридичні консультації. Так громадяни зверталися з питанням оформлення договору дарування та які документи необхідно подати у разі звернення до нотаріуса; чи може бути підприємством надано ордер на вселення до гуртожитку. Марина  ЛАПОНОГ роз’яснила: «Відповідно до наказу «Про затвердження Положення про гуртожитки» від 27.04.2015  № 84 Вселення до гуртожитків проводиться власником гуртожитку або уповноваженою ним особою на підставі ордеру з одночасним укладенням договору найму жилого приміщення в гуртожитку. Але нині цей гуртожиток не належить установі, де Ви працюєте, а є комунальною власність. Тому для отримання ордеру необхідно звернутися до міської ради».

Також громадян цікавили питання: невиплаченої премії за попереднім місцем роботи та порядок отримання трудової книжки, якщо роботодавець відмовляється її повертати.

 

Усім надано роз’яснення та залишено візитки з контактами Охтирського МЦ з надання БВПД:          вул. Перемоги, 13; т. (0546) 4-22-23.