назад

У Подільському соцгуртожитку дітям-сиротам розповіли, як отримати житло та зберегти вже належне їм на праві власності

27 січня фахівчиня Подільського місцевого центру Тетяна Казакова взяла участь у заході для мешканців соціального гуртожитку – дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У заході, який був присвячений питанням захисту майнових та житлових прав дітей, взяли участь також представники служби у справах дітей, центру соціальних служб та департаменту соціальної та сімейної політики.

Згідно норм законодавства обов’язком держави є піклуватися про захист житлових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа», – розповіла Тетяна Казакова.

Актуальна проблема для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які випускаються в доросле життя з інтернатних закладів, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, є відсутність житла.

На зустрічі дітям розповіли, як стати на квартирний облік, отримати соціальне житло, про оплату квартирної плати та комунальних послуг державою, збереження вже належного їм на праві власності чи на праві користування житла, порядок надання нового жилого приміщення.

Після досягнення дітьми 18-річого віку, відповідальність за збереження житла та повернення його дітям несуть органи місцевого самоврядування.

Організаційні заходи, спрямовані на реалізацію державної політики, які спрямовані на збереження нерухомості:

  • встановлення опіки над майном,
  • встановлення заборони на відчуження житла,
  • укладення договору про утримання й збереження житла,
  • оплата квартирної плати та комунальних послуг державою,
  • сприяння в оформленні права власності на житло та сприяння в отриманні спадщини.

Після досягнення 16 років діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, за відсутності у них житла, мають право стати на квартирний облік та соціальний квартирний облік (Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»).

У такому випадку опікун чи піклувальник подає відповідну заяву адміністрації закладу, де вона проживає, або органу опіки та піклування, за місцем походження або проживання дитини.

Після завершення перебування дитини у відповідному закладі або завершення терміну опіки/піклування над нею та відсутності у неї житла, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування протягом місяця забезпечують їх соціальним житлом до надання їм благоустроєного житлового приміщення для постійного проживання.

Важливо: якщо дитина перебуває на соціальному квартирному обліку, їй не вправі відмовити у взятті на квартирний облік або зняти з квартирного обліку.

Заява про постановку на квартирний облік і соціальний квартирний облік може бути подана службою у справах дітей, опікуном/піклувальником, прийомними батьками, батьками-вихователями, адміністрацією установи, де проживає дитина.
Рішення про взяття на облік або про відмову приймає відповідний орган місцевого самоврядування не пізніше 30 робочих днів.

Після досягнення 23 років особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не втрачають право на позачергове отримання жилого приміщення, за умови їх перебування у встановленому порядку на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, на момент досягнення цього віку.

Знання своїх прав та способи їх захисту у майбутньому нададуть можливість дітям бути рівноправними членами суспільства та без проблем пройти соціальну та психологічну адаптацію після залишення стін державних установ у яких вони проживатимуть до досягнення 18-річного віку», – зазначила юристка Подільського місцевого центру.