назад

У Полтаві обговорили зміни до законодавства, що стосуються домашнього насильства

27021538 321506288338017 3673527653601572771 o

23 січня 2018 року у приміщенні Інтеграційного центру для ВПО та місцевої громади м. Полтави відбулося засідання круглого столу щодо експертного обговорення  Закону України «Про запобігання та протидії домашньому насильству». У заході  взяла участь заступниця начальника відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації  Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Юлія Козаченко.

Круглий стіл відбувся за ініціативи ГО «Інститут гендерних трансформацій» у рамках реалізації проекту «Гендерне  бюджетування як інститут громадянської освіти» Даний проект реалізується ГО у рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: Інформування, активізація та залучення  громадянського  суспільства» за підтримки Фонду Східної Європи та Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ»  та фінансується Європейським Союзом.

 

 Захід зібрав учасників із числа представників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, громадських організації, посадових осіб державних установ, які працюють у напрямі попередження та запобігання домашньому насильству.26962128 321506158338030 8240201408046401055 o 1

Під час круглого столу учасники обговорили новели чинного законодавства, які стосуються відповідальності осіб за скоєні злочини, а також кроки держави для практичного втілення зазначених норм в сучасних реаліях.

 «Із набуттям чинності Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Відтак дані категорії отримали право на отримання захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру», – повідомила Юлія Козаченко.26910512 321506201671359 4839914563927353114 o 1

Заступниця начальника відділу поінформувала, що таку допомогу вони можуть отримати  безоплатно звернувшись до 4-х місцевих центрів з надання БВПД та 23 бюро правової допомоги Полтавщини За словами фахівчині, центри з надання БВПД отримали нові повноваження щодо роботи з категорією громадян, які стали жертвами насильства. Повноваження полягають у забезпеченні доступу постраждалої особи до безоплатної правової допомоги, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб; взаємодії з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

 Окрім того, Юлія Козаченко розповіла про проведення широкої правопросвітницької роботи фахівцями системи БПД області, яка спрямована на інформування громадян про їх права, у тому числі щодо захисту від домашнього насильства та повідомила про реалізацію в Україні загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Учасники круглого столу також обговорили поняття та види домашнього насильства, як вони впливають на  подальше життя та здоров’я  осіб, які  постраждали від нього та для всього суспільства в цілому.

  Також обговорили проблемні питання нового Закону щодо практичного втілення його норм, а також напрацьовані механізми взаємодії представників державних установ та громадськості щодо своєчасного реагування на звернення, що надходять.

На завершення зустрічі, учасники дійшли спільної думки щодо проведення відповідних превентивних заходів для профілактики цього негативного явища у суспільстві.