назад

У прокуратурі проведено нараду з питань стану додержання законів в установах виконання покарань Миколаївської області

 DSC0562Реалізація та реальне впровадження європейських стандартів поводження із в’язнями є незмінним чинником цивілізованого суспільства. Зазначене питання перебуває під особистим контролем Генерального прокурора України Юрія Луценка, який наголошує, що відвідування установ виконання покарань прокурором має бути не «святом», а буденною справою.

Так, 21 лютого 2017 року, за дорученням прокурора області Тараса Дунаса проведено оперативну нараду, на якій обговорено додержання конституційних прав ув’язнених та засуджених, які перебувають в установах управління Державної пенітенціарної служби України у Миколаївській області, забезпечення їх належними матеріально-побутовими та медико-санітарними умовами тримання, дотримання режимних вимог.

Участь у нараді взяли в.о. начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації  Міністерства юстиції України А.Ковтун, Регіональний координатор зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Є. Прусов, начальник управління юстиції в області Р.Возняк, представники регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги в області, керівники установ виконання покарань області та Миколаївського слідчого ізолятора, заступники керівників місцевих прокуратур та прокурори, які здійснюють нагляд за додержанням вимог законодавства в установах виконання покарань області.

{module prokyrat_21.02.2016}

Як зазначив у своєму виступі заступник прокурора області Анатолій Жмура, необхідність у проведенні даного заходу зумовлена порушеннями вимог законодавства щодо умов тримання, оплати та охорони праці в’язнів, їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення.

Підсилюючи вимоги Генерального прокурора України Ю.Луценка, прокурор області Т.Дунас наголошує, що неналежні умови тримання в’язнів будуть розцінюватись через призму катування. Адже у перекладі з латинського «poenitentia» означає розкаяння, але не людські умови тримання в’язнів не сприяють до цього, а навпаки підсилюють бажання скоювати і надалі злочини.

Окрім того, керівництво регіональної прокуратури підтримує позицію ГПУ щодо виведення медичних служб з пенітенціарної системи до міністерства охорони здоров’я.

У ході проведення наради заслухано інформації заступників керівників місцевих прокуратур та начальників установ виконання покарань щодо  порушень вимог законодавства, виявлених у ході комплексних перевірок установ виконання покарань області, шляхів їх усунення.

Загалом, минулого року за результатами здійснення перевірок кримінально – виконавчих установ області внесено понад 100 документів реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 241 службову особу, звільнено за ініціативою прокурора десятьох незаконно утримуваних осіб.

Вже цього року за результатами розгляду внесених органами прокуратури області документів прокурорського реагування притягнуто до дисциплінарної відповідальності 10 службових осіб установ виконання покарань, ще 6 документів реагування перебувають на розгляді.

У 2016 році за фактами вчиненнями службовими особами кримінально-виконавчої служби загальнокримінальних злочинів розпочато 17 кримінальних проваджень. За результатами судового розгляду засуджено чотирьох службових осіб.

Зокрема, у січні 2017 року стосовно молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки  Казанківської виправної колонії розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом передачі наркотичних речовин у місця позбавлення волі за ч. 2 ст. 307 КК України.

Підводячи підсумки наради, заступник керівника регіональної прокуратури звернув особливу увагу присутніх на необхідності дотримання працівниками виправних колоній та слідчого ізолятора покладених обов’язків щодо забезпечення гарантованих державою прав і свобод громадян, свободу яких обмежено, а також підвищення ефективності наглядової діяльності на вказаній ділянці роботи.

З метою забезпечення дотримання конституційних прав в’язнів в установах виконання покарань, органи прокуратури області і в подальшому будуть принципово реагувати на порушення вимог законодавства України та міжнародно-правових актів.

Прес-служба прокуратури Миколаївської області