назад

У приміщенні Ніжинського місцевого центру надавали правові консультації та спілкувалися із населенням.

В межах загальнонаціонального проекту « Я маю право» , а також з метою забезпечення роботи мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги разом з органами Міністерства юстиції України, 11 липня 2019 року у приміщенні Ніжинського місцевого центру з надання БВПД відбувся спільний прийом громадян м. Ніжина за участі керівництва Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області .
Під час робочого візиту правники надавали правові консультації та спілкувалися із населенням. У роботі виїзного консультаційного пункту взяли участь начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олег Трейтяк, начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області В’ячеслав Хардіков , директор Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бригинець та заступник директора Олена Іванова.
За правовою допомогою до спеціалістів звернулися 8 осіб, яким надано 11 консультацій з наступних питань: заходи запобігання домашньому насильству; порядок вирішення межових спорів, права користувача спільної межі між земельними ділянками; наслідки пропущення строку для прийняття спадщини; підстави та порядок проведення перерахунку пенсії; соціальний захист інвалідів Чорнобильської катастрофи; одночасне право на дві пенсії, розлучення та поділ спільного майна подружжя; допомога на дитину для одиноких матерів чи батьків, яку виплачує держава: пільги, доплати та маніпуляції ; підстави для скасування постанови про відкриття виконавчого провадження та зобов’язання вчинити дії; трудові права для жінок, що вийшли з декретної відпустки тощо. Усі бажаючі отримали вичерпні відповіді на питання.
Окрім того, по завершенню прийому присутнім розповіли про інформаційну кампанію «Чесна платіжка» та як захистити свої права споживача житлово-комунальних послуг. Через складні та непрозорі механізми формування тарифів на тепло та гарячу воду вартість опалення у різних областях України суттєво відрізняється. Слід зазначити,, що у Ніжині вартість послуг на тепло і гарячу воду найвища в області , тому спеціалісти розповіли про право на звернення до органів місцевого самоврядування з приводу перерахунку тарифів та пояснили , як знайти зразки відповідних заяв.
Нагадаємо, що постановою Уряду від 26 червня 2019 р. № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» запроваджено граничної ціни/тарифу на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період 2019/2020 року, який встановлюється органами місцевого самоврядування.
Для того, щоб споживачі могли самостійно розрахувати дійсну вартість послуг, існує онлайн калькулятор тарифів, розміщений на сайті Урядового порталу та Міністерства юстиції України.
Довідково: гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 кв.м у разі відсутності лічильника. На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн за 1 куб.м за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води, 75,74 грн. за 1 куб.м.грн за 1 м3 – у разі їх відсутності.


Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103