назад

У Путивльському районному центрі зайнятості про статус безробітних, їх права та обов’язки

Sum 2017 02 09 lekciya 19 лютого у приміщенні Путивльського районного центру зайнятості було проведено лекцію працівниками центру зайнятості та Путивльського бюро правової допомоги Сумського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Начальник Путивльського бюро Георгій ШАТІЛІН зазначив, що статус безробітного може набути:

1) особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи;

2) інвалід, який не досяг пенсійного віку та отримує пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до законів України;

3) особа, молодша 16-річного віку, яка працювала і була звільнена у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності (штату) працівників.

Спеціаліст Путивльського районного центру зайнятості Людмила ОСИПОВА зазначила про тривалість виплати допомоги по безробіттю, а саме, виплата допомоги по безробіттю особам, які звільнилися з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, починається з 91-го календарного дня. Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів впродовж 2 років. «Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів. Для осіб, які шукають роботу вперше та інших незастрахованих осіб тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 180 календарних днів», – наголосила пані Людмила.

Розмір допомоги по безробіттю визначається у відсотках до їхньої середньої заробітної плати залежно від страхового стажу: до 2 років – 50 %; від 2 до 6 років – 55 %; від 6 до 10 років – 60 %; понад 10 років – 70 %. Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів – 100 %; протягом наступних 90 календарних днів – 80 %; надалі – 70 %.

Присутні на заході мали змогу отримали відповіді на запитання, які у них виникли. На завершення слухачі отримали буклети з інформацією по даній темі та що таке БПД і де її можна отримати, які розроблені спеціалістами відділу «Путивльське бюро правової допомоги» Сумського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

Відділ «Путивльське бюро правової допомоги». Адреса: проспект Іоанна Путивльського, буд.46, (раніше вул.Кірова (приміщення податкової, 1 поверх). Тел.: (05442) 5-48-44; 5-49-44.