назад

Фахівець бюро правової допомоги довела факт батьківства померлого чоловіка

Піхотинська     Для жінки, яка звернулася до Білогірського бюро правової допомоги, встановлення у судовому порядку факту батьківства померлого цивільного чоловіка щодо її сина було єдиною можливістю домогтися призначення синові пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

     Врахувавши аргументи, які для обґрунтування вимог клієнтки навела начальник місцевого бюро правової допомоги Юлія Піхотинська, суд задовольнив позов.

     До Білогірського бюро правової допомоги, яке є відділом Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, звернулася жінка, яка потребувала фахової допомоги для встановлення у судовому порядку батьківства померлого цивільного чоловіка щодо її сина. Така процедура була необхідна для призначення синові пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

     На підставі наказу місцевого центру від 17 жовтня 2016 року (довіреність № 1 від 03 листопада 2016 р.) представляти інтереси клієнта в суді доручили начальнику Білогірського бюро правової допомоги Юлії Піхотинській, яка, вивчивши матеріали справи, підготувала заяву про встановлення факту батьківства та звернулася до суду.

     Обґрунтовуючи вимоги клієнтки,начальник бюро правової допомоги зазначила, що заявниця протягом шести років проживала однією сім’єю з громадянином М. без реєстрації шлюбу.Під час спільного проживання у них народився син, але через те, що шлюб не був зареєстрований у органах державної реєстрації актів цивільного стану, відомості про батька записані у відповідності до ст. 135 СК України. У серпні 2016 року громадянин М. помер.

     Аргументи представника підтвердили надані докази (історія розвитку дитини, де померлий записаний батьком, довідка селищної ради про факт спільного проживання заявниці з громадянином М.) та покази свідків.

     У результаті розгляду справи суд дійшов висновку, що факт батьківства померлого цивільного чоловіка щодо сина заявниці доведено, а тому вимоги підлягають задоволенню. Судове рішення про встановлення факту батьківства є підставою для внесення змін в актовий запис про народження дитини із зазначенням в графі «батько» померлого цивільного чоловіка. 

*   *   *

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Білогірське бюро правової допомоги смт Білогір’я, вул. Шевченка, 44, (03841) 2-04-68

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103