назад

У Рівному відбувся круглий стіл за участі студентів-клініцистів

У Регіональному центрі з надання БВПД у Рівненській області відбувся круглий стіл, присвячений темі особливостей захисту конституційних прав громадян у воєнний час. Окрім фахівців системи БПД області, до заходу долучились викладачі та студенти-клініцисти юридичної клініки «Ренесанс» Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. академіка Степана Дем’янчука.

На початку жовтня між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та юридичною клінікою «Ренесанс» МЕГУ було підписано меморандум про співпрацю. Це поклало початок плідної взаємодії. Директор Регіонального центру Василь Овдіюк вже неодноразово відвідував навчальний заклад, де проводив лекції для майбутніх юристів, а студенти, в свою чергу, систематично відвідують Регіональний центр, де переймають досвід у фахівців системи БПД.

«Наша держава переживає трагічні і водночас унікальні часи. З кінця лютого ми усі почали жити та працювати в умовах воєнного стану. Війна принесла зміни як в особисте життя кожного громадянина, так і в роботу усіх галузей. Не виняток  – і система БПД. Декого з наших працівників та адвокатів, що з нами співпрацюють, мобілізовано до лав ЗСУ, у клієнтів з’явились питання, пов’язані з війною, ми працюємо , незважаючи на сигнали повітряних тривог. Тому, зараз юристи не просто здобувають освіту, вони вчаться бути юристом в умовах війни», – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Завідувачка юридичної клініки Міла Хмара у своєму виступі наголосила на важливості такої співпраці, поза як,  для майбутніх юристів система БПД – універсальна база здобуття практичних знань та навичок.

«Відвідуючи центри БВПД наші студенти мають можливість отримувати практичні знання з різних галузей права практично одночасно. Також вони переймають досвід від ваших юристів в питанні спілкування з клієнтами. Це  – і юриспруденція, і комунікація, і психологія – все одночасно і в одному місці», – розповіла завідувачка юридичної клініки «Ренесанс» Міла Хмара.

Під час зустрічі Василь Овдіюк розповів студентам – клініцистам не лише про зміни в законодавстві за воєнного часу та зміни в організації роботи системи БПД, але й про проєкти, які реалізовуються на базі центрів БВПД Рівненщини.

Зокрема, вкотре нагадав майбутнім юристам про пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та закликав долучитись до проєкту «Волонтер БПД».